14506379

Broliai Grimai yra aprašę seną vokišką XIII a. legendą apie fleitininką ir žiurkes. Pasak jos, Hamelno miestas (Žemutinė Saksonija) klestėjo ir garsėjo grūdų prekyba. Tačiau 1284 m. miestą užpuolė žiurkės ir ėmė naikinti dideles grūdų atsargas. Netrukus mieste atsirado fleitininkas ir pasiūlė valdžiai sprendimą. Jis savo fleitos muzika užbūrė žiurkes ir suvarė jas į miestelyje tekėjusią Veserio upę. Nesąžiningas magistratas nesumokėjo fleitininkui žadėto atlygio, todėl šis grįžo ir savo fleitos muzika iš namų išviliojo visus miestelio vaikus.

Legenda yra tik legenda, tačiau, kaip žinia, žiurkės yra puikios plaukikės… O Hamelnas iki šiol garsėja miesto istoriją menančiu patiekalu – „Žiurkių uodegos“.  

Reikės:

14506363

1 kg kiaulienos išpjovų
200 g natūralaus sviesto
50 ml aromatingo brendžio
2 svogūnų
500 ml raudonojo sauso vyno
15 žalių alyvuogių be kauliukų
25 šviežių pievagrybių (nedidelių)
250 g kukurūzų burbuolių (arba tiesiog naudokite paprastus kukurūzus)
3 šviežių pomidorų (vidutinio dydžio)
1 šviežios paprikos (didelės)
500 ml vandens
2 kubelių ekologiško jautienos sultinio
1 šaukšto garstyčių
1 šaukšto kancentruotos pomidorų tyrės
50 ml grietinės
½ šaukštelio kajeno pipirų
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 šaukštelių druskos

14506358

Ingredientų paruošimas

Supjaustykite mėsą plonėjančiomis juostelėmis, kad atrodytų kaip uodegėlės. Mėsą pasūdykite 1 šaukšteliu druskos. Smulkiai supjaustykite svogūnus, žiedais supjaustykite alyvuoges, skiltelėmis pievagrybius ir pomidorus. Taip pat juostelėmis supjaustykite papriką ir kukurūzų burbuoles. 500 ml šilto vandens ištirpinkite 2 kubelius jautienos sultinio.

Gaminimas:
Naudokite plačią keptuvę. Puikiai tinka ispaniška Paellos keptuvė.

Keptuvėje išlydykite ir smarkiai įkaitinkite 100 g sviesto. Jame (kepdami dalimis) gerai apkepkite mėsos gabalėlius. Kepamą mėsą pašlakstykite brendžiu. Stenkitės į keptuvę nepridėti per daug mėsos, nes ji pradės troškintis ir praras visas savo sultis. Apkeptą mėsą išimkite ir atidėkite šiltai į šalį.

Įdėkite likusį sviestą (100 g) ir jame apkepkite supjaustytus svogūnus, kad jie įgautų gražų auksinį atspalvį. Tada supilkite 500 ml vyno ir paruoštą koncentruotą jautienos sultinį. Viską sumaišykite ir garinkite ant didelės kaitros, kad išgaruotų 2/3 vandens.

Vandeniui išgaravus dėkite grybus, garstyčias ir pomidorų tyrę. Sumaišykite ir kelias minutes patroškinkite.

Po to į keptuvę sudėkite paruoštas alyvuoges, kukurūzų burbuoles, pomidorus ir papriką. Įpilkite juoduosius ir kajeno pipirus. Pasūdykite pagal skonį ir apie 7-10 minučių daržoves patroškinkite. Baigdami gaminti, supilkite grietinę ir sudėkite apkepintą mėsą. Dar 5 minutes viską kartu patroškinkite. Baigę kepti, palikite patiekalą kelias minutes pastovėti šiltai, kad visi ingredientų aromatai susijungtų į bendrą skonių visumą.

Skanaus!