140102_31

Šiam receptui mane ir vėl įkvėpė senieji Apicijaus receptai (apie juos daugiau skaitykite čia). Gautas rezultatas iš pažiūros primena mūsų tradicinius mėsos kotletus. Tačiau šių blynelių faršas gaminamas susmulkinus midijas. Juk tais laikais mėsa buvo retas produktas ant romėnų stalo. Ją pakeisdavo žuvis bei jūros gėrybės. Šiai laikais gi,  viskas atvirkščiai, todėl midijų blyneliais nustebinti tikrai įmanoma.

Šie blyneliai labai reikalauja padažo. Aštresni padažai prie švelnių midijų netinka – paskandintų jų jūrinį švelnumą. Dėl to priderinau padažą iš grietinėlės, kažkuo primenantį kreminį padažą. Tokiame prancūzai labai dažnai gamina midijas Moules à la crème. 

shutterstock_66858550 6522

Reikės (5-6 nedidelėm porcijom):

800 g midijų (jas kepsime, todėl pirkite išlukštentas ir šaldytas)
½ šaukštelio smulkiai maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelio smulkiai malto kumino
2 žiupsnių smulkiai malto pankolio
6 šaukštų džiūvėsėlių
Alyvuogių aliejaus kepimui
½ šaukštelio druskos
3 kiaušinių baltymų (jeigu kiaušiniai nedideli, naudokite 4). 2-jų kiaušinių trynių reikės padažui.

Padažas:
400 ml grietinėlės (riebios)
Kelių šakelių šviežio čiobrelio
½-1 šaukštelio druskos
½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 didesnės skiltelės česnako

Ciobrelis 652

Gaminimas:

Atšildykite midijas ir susmulkinkite jas. Kartu suberkite maltus juoduosius pipirus, kuminą, pankolį, džiūvėsėlius, 1/2 šaukštelio druskos, 3 arba mažesnių 4 kiaušinių baltymus. Viską gerai sumaišykite ir palikite pastovėti kol ruošite padažą.

Į nedidelį puodą supilkite grietinėlę, kelių čiobrelio šakelių lapelius, druską, pipirus ir 2 kiaušinio trynius. Viską gerai išmaišę pradėkite kaitinti. Kai padažas užvirs į jį išspauskite 1 česnako skiltelę ir išmaišykite. Toliau virkite kaskart pamaišydami, kol padažas sutirštės. Paruoštą padažą nuimkite nuo ugnies ir atidėkite šiltai, kol kepsite blynelius.

Plačioje keptuvėje įkaitinkite daugiau aliejaus. Iš paruoštos midijų masės delne suformuokite blynelius ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepti reikia, kol abi pusės gražiai paruduos.  Iškepusius blynelius pagardinkite padažu ir patiekite.

Skanaus!