Iskeptas pyragas  Nr. 4

Krentant lengvutėms snaigėms ant lauko palangių, visada norisi jaukiai įsikurti namuose ir kvepinti namus savų kepinių kvapais. Tokiu metu labai tinkama proga iš sandėliukų ir spintelių traukti vasaros derliaus atsargas: uogienes, džemukus, džiovintas kvapnias žoles ar net šaldytas uogas. Viskuo laisvai mėgaujamės vasarą, tačiau visada gera jos kąsnelį turėti savo virtuvėje žiemą. Todėl tais šiltais saulėtais vakarais verta pagalvoti bei skanėstų pasiruošti ir tokiems balto pūko patalais nuklotiems vakarams. Juk tokiu metu nenubėgsi į mišką uogų prisiraškyti.
Vasarą šį pyragą keptume iš šviežių uogų, tačiau žiemą galima naudoti tiek šaldytas mėlynes, tiek jų uogienę. Be to, žiemą jis net skanesnis – pyrago gardumas tampa paskanintas dar ir šiltais prisiminimais spalvotas, šiltas ir vaiskias vasaros akimirkas.

 13324237 652

Reikės:
100 g sviesto
180 g cukraus
3 kiaušinių
240 ml jogurto (jį galite maišyti su trupučiu grietinės)
1 šaukštelio kepimo miltelių
Vanilės cukraus arba jos ekstrakto
2 – 3 šaukštai rudojo cukraus
200g kvietinių miltų
3 stiklinių arba gero puskilogramio mėlynių uogų (jei trintos – turėtų pilnai užtekti nepilno puslitrio). Jei naudosite pertrintas mėlynes, pyragas gali būti kiek šlapesnis, grynesnio mėlynių skonio.
Cukraus pudros

Gaminimas:
Viename indą sviestą su cukrumi išsukite iki vientisos gana purios masės. Tada vis įmaišant įmuškite po vieną kiaušinį. Toliau po truputį įmaišykite jogurtą, sudėkite vanilę arba jos ekstraktą. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.

Kitame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir juos iš lėto įmaišykite į jau turimą jogurto masę. Vėl viską gerai išmaišykite.

Turimą kepimo firmą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite pusę tešlos. Viršų apdėkite turimomis uogomis (šviežiomis, šaldytomis ar pertrintomis). Tada pilkite likusią tešlą ir ant viršaus vėl dėkite mėlynes.

13324238

Pyrago viršų gausiau pabarstykite ruduoju cukrumi. Taip kepant pyrago viršus taps gražiai karamelizuotas.

Pyragą šaukite į orkaitę įkaitintą iki 190 laipsnių, o už pusvalandžio sumažinkite iki 180 laipsnių ir pakepkite dar pusvalandį.

Ištraukus pyragą iš orkaitės, duokite jam pilnai atvėsti ir apstingti. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Skaniai ir mėlynai!