SGF_4756 652

Nuo lūžtančio Kūčių bei kalėdinio stalo patiekalų pavargusius skrandžius visuomet gera palepinti kokiu įdomiu ir „lengvai įveikiamu“ gardėsiu. Išragavusiems tradicinius mamų ir močiučių patiekalus, siūlome antrąją Kalėdų dieną pasigaminti originalų tačiau tikrai kalėdinei nuotaikai tinkantį saldėsį. Deserte naudojamos kriaušės, cinamonas, raudonas vynas bei anyžiai vis dar namus pripildys jaukiais šventiniais kvapais

shutterstock_139990609 652

Reikės (6 asmenims):

6 vidutinio dydžio kriaušių
1 litro raudonojo sauso vyno
400 g  baltojo cukraus
1 anyžiaus žvaigždės
2 cinamono lazdelių
3 kamambero sūrio gabaliukų (po 100 g kiekvienas)
1 kiaušinio
Džiūvėsėlių (sūrio apvoliojimui)
1 litro saulėgrąžų arba rapsų aliejaus sūrio virimui

shutterstock_92037011 652

Gaminimas:

Nulupkite kriaušes. Kotelį palikite, o apačią lygiai nupjaukite, kad kriaušę būtų galima lygiai pastatyti.

Platesniame puode sumaišykite vyną su cukrumi ir pradėkite kaitinti. Sudėkite cinamono lazdeles ir anyžiaus žvaigždę.

SGF_4682 652

Vynui priartėjus prie virimo, į puodą sudėkite kriaušes. Virkite apie 45-50 min. Samčiu nuolat pašlakstykite kriaušes verdamu skysčiu. Per tą laiką padažas šiek tiek sutirštės, o kriaušės užsicukruos.

Kol kriaušės verda suplakite vieną kiaušinį ir nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Sūrį supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kiekvieną jį pamirkykite išplaktame kiaušinyje, pavoliokite džiūvėsėliuose, vėl kiaušinio plakinyje ir vėl džiūvėsėliuose.

Aliejus turi būti neperkaitintas! Sūrio gabalėlius virkite lėtai iki džiūvėsėliai vos paruduos. Išvirusius sūrio gabaliukus išimkite iš puodo ir padėkite ant servetėlės, kad šiek tiek susigertų aliejus.

Išvirusias kriaušes išdėliokite į kiekvienos lėkštės vidurį, užpilkite vyno sirupu ir sudėkite apkepintus sūrio gabalėlius.

Jei norite lengvesnio varianto, desertą galite gaminti be sūrio. Viena cukruota kriaušė su vyno padažu – ne ką liūdnesnis duetas!