4429 652

Jei neminėsime cukrinių runkelių, ko gero, už morkas nėra saldesnės daržovės. Viduramžiais jas ypač mėgo smaližiai. Anuomet kitokie saldikliai buvo labai brangūs ir neįperkami, todėl morkomis žmonės saldindavo įvairius kepinius. Jos sausiems pyragams suteikdavo skalsaus ,,šlapumo”, aromato, gražią spalvą bei saldumą.

Morkų pyragas labiausiai išpopuliarėjo Amerikoje. XX a. pab. šiuo gardėsiu pasimėgauti galima buvo  kiekvienoje kavinėje ar restorane. 2011 m. Jungtinėje Karalystėje morkų pyragas buvo išrinktas kaip visų labiausiai mėgstamas.

Morkų pyrago receptų yra labai daug ir įvairių. Įprasta manyti, kad jame būtinai turi būti: morkų, razinų bei saldus „Filadelfijos“ sūrio pertepimas, o visi kiti ingredientai gali būti parenkami pagal skonį. Labai populiaru pyragą gardinti džiovintais ananasais (kai kas juos keičia džiovintais obuoliais), riešutais – pekano ar graikiniais.

652.

Taigi, išsikepkite klasikinį, nenusibostantį morkų pyragą.

Reikės:
Blynams:
300 g miltų
2 šaukštelių cinamono
1/3 šaukštelio malto kardamono
2 šaukštelių kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
3 kiaušinių
250 ml cukraus
250 ml pieno
80 ml augalinio aliejaus
2 šaukštelių vanilės
300 g tarkuotų morkų
Saujos razinų
2 saujų pekano riešutų (galite naudoti ir kitokius)
Saujos džiovintų ananasų

652

Kremui:
130 g sviesto
350 g „Filadelfijos” sūrio kremo
350- 400 g cukraus pudros
1-2 šaukštelių vanilės

Gaminimas.

Pradžioje sumaišykite sausuosius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną bei druską.

Kitame inde gerai išplakite kiaušinius su cukrumi, pienu, aliejumi ir vanile. Į šią masę (nuolat maišydami) lėtai berkite sausąjį mišinį.

Per burokinę tarką sutarkuokite morkas, mažais gabaliukais susmulkinkite džiovintą ananasą, razinas, bei riešutus. Viską suberkite į tešlą (riešutų į tešlą berkite mažiau nei pusę). Iš tešlos iškepkite tris blynus 21 cm skersmens kepimo formoje. Kiekvieną blyną kepkite apie pusvalandį 190 laipsnių karštyje. Leiskite blynams praaušti ir kiekvieną perpjaukite skersai per pusę. Jei kepsite siauresnėje formoje pyragas bus aukštesnis, jei platesnėje – blynai bus plonesni (jų nebepjaukite), o pyragas žemesnis.

Sviestą susmulkinkite gabaliukais ir elektriniu plaktuvu išplakite jį su sūrio kremu. Plakdami suberkite cukraus pudrą ir vanilę. Kremą išplakite iki vientisos kreminės masės. Juo pertepkite blynus. Pyrago viršų taip pat aptepkite kremu ir apibarstykite likusiais smulkintais riešutais.

Pyragą geriausiai gaminti iš vakaro – per naktį kremas įsigers ir jis taps šlapesnis. Skanaus.