13316221 Iskepta zuvis Nr. 22 652
Pirmoji mūsų pažintis su šiuo patiekalu įvyko maždaug prieš kokius penkis metus Sicilijoje. Vakarojome jaukiame siauros gatvelės restoranėlyje, ant kurio stalų iš dūsaujančio Etnos ugnikalnio nuolat nutūpdavo smulkūs pelenai. Tuos kvapus ir vaizdus taip giliai sugėriau, jog ir po šiai dienai galėčiau viską tiksliai nupasakoti.  Gal ir dėl šitų, taip asmeniškai sentimentalių aplinkybių (o gal dėl to, kad taip ir yra), manau, jog italai yra vieni geriausių žinovų, galinčių kuo puikiausiai paruošti žuvį.
Šis receptas ir jūsų namus pavers maža Sicilija su jaukiomis Viduržemio jūros įlankėlėmis. Gausus prieskoninių žolių mišinys, kepant atsiskleis pačiais geriausiais kvapais. Druska, savo ruožtu, su žuvimi irgi padarys stebuklus.   
13316170

Reikės (2 asmenims):
1 vilkešerio
Kiti ingredientai vienai žuviai:
1-1.5 kg stambios druskos (priklausomai žuvies dydžio)
10 g petražolių lapelių
10 g čiobrelių su koteliais
10 g rozmarino
5 g lauro lapų
10 g šviežių šalavijų
10 g šviežių krapų
10 g citrinžolės
2 skiltelės česnako
1 citrinos
3 kiaušinių baltymų

Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite ir kartu sumaišykite petražoles, čiobrelius, rozmariną, lauro lapus, šalaviją, krapus, citrinžolę ir į šį mišinį įtarkavę visos citrinos žievelę, viską gerai sumaišome.
Sutrinkite česnaką ir atskirame inde sumaišykite jį su 2 šaukštais žolių mišiniu. Šiomis žolėmis ir česnaku įdarykite žuvies vidų.
13316177

Kitame inde iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir suberiame likusias žoles. Viską gerai išmaišykite. Tada supilkite visą druską ir irgi viską gerai išmaišykite.
13316179

Ant kepimo skardos padykite druskos ir žolių mišinio pagrindą žuviai. Ant jo uždėjus žuvį pilnai ją uždenkite likusiu druskos mišiniu.
13316184 Zuvis skardoje Nr. 17

Skardą su žuvimi įdėkite į ikaitintą orkaitę  40-45 minutėms 200 C laipsnių temperatūroje.
Žuviai iškepus, ištraukite skardą ir paliekite 5 minutėms ataušti.
Plaktuko ir nedidelio kaltuvo pagalba gražiai nudaužykite sukietejusią druską ir ištraukiame visą žuvį į atskirą lėkštę.
Atsargiai nuėmę žuvies odą, po ja rasite ypač sultingą ir aromatingą žuvies mėsą. O paragavę suprasite, jog iš to didelio kalno druskos žuvis pasiėmė būtent tiek kiek reikia, ir nė gramo daugiau ar mažiau. Galvoju, kad kartais ranka derinant druską yra sunku taip tiksliai pataikyti. Prieš valagant tik dar pagardinsite, jei žuvį pašlakstysite citrinos sultimis.