5253 652

Mangas skanus ir naudingas vaisius, kilęs iš Indijos. Tai jaunystės eliksyras odai, suteikiantys jai elastingumo ir stangrumo. Pastebėta, jog mangai nesukelia alergijos.

Nors vaisius skaičiuoja apie 5000 metų, tačiau europiečiai pirmąkart jų paragavo tik XVI-XVII a. Dabar mangai daugiausiai auginami Indijoje (mango tėvynė), taip pat Brazilijoje, Meksikoje, Kalifornijoje, Afrikoje. Valgyti vaisius reikia gerai prinokusius, kitaip nepajusite jų išskirtinio, kartais terpentiną primenančio, skonio. Neprinokusius mangus galite sunokinti ir namuose – porą savaičių palaikykite juos kambario temperatūroje.

Mangai labai tinka su paukštienos, antienos ir kiaulienos patiekalais; taip pat su jais gaminamos salotos; dar jie naudojami ryžių patiekaluose ir, žinoma, gaminant desertus bei įvairius kepinius.

Šį kartą siūlome pasigaminti ir pasimėgauti nekeptu, labai gaiviu, kremišku mangų desertu.

Reikės (apie 10 porcijų):
400 g saldaus sutirštinto pieno
500 g maskarponės sūrio
2 šaukštų birios želatinos
Apie 700 g gerai prinokusių mangų (apytikriai 2 vnt.)
1/3 šaukštelio smulkiai malto kardamono

mango

Gaminimas:
Garų vonelėje ištirpinkite 2 šaukštus želatinos su keliais šaukštais vandens.

Nuplaukite mangus po tekančiu vandeniu, nulupkite luobelę, išimkite riešutą ir supjaustykite kubeliais. Elektrine trintuve sutrinkite mangų kubelius į tyrę.

Kitame inde elektrine plaktuve labai gerai suplakite maskarponės sūrį su sutirštintu pienu ir ištirpinta želatina. Tada supilkite mangų tyrę bei maltą kardamoną ir vėl viską labai gerai suplakite, kad gautųsi vientisa masė.

Paruoštą masę supilkite į indelius ir 2-3 valandas palaikykite šaldytuve, kad sustingtų. Skanaus!