SGF_4782 652

Dažnai kebabas asocijuojasi su greito maisto kultūra. Miestuose jie užvaldę naktinio gyvenimo kultūrą, o ir jų kainos paprastai nesikandžioja. Kita medalio pusė – stebuklingi kebabo padažai. Jų gausa ir įvairovė leidžia „nusukti“ mėsos ar kitų ingredientų kokybę. Tačiau nereikia savęs apgaudinėti – gerame kebabe kokybiška mėsa negali kainuoti mažiau nei turgaus lentynoje.

Bet neskubėkime teisti šio patiekalo! Naudojant kokybiškus produktus ir teisingai pagamintas kebabas išdidžiai žengia su kitais pasaulyje žinomais patiekalais: picomis, makaronais, sušiais ar kinų maistu. Be to, arabai didžiuojasi šiuo savo nacionaliniu patiekalu.

Taigi, kaip ir visur, svarbu kokius ingredientus ir kaip juos naudojame. Aš gi, siūlau jums patiems pasigaminti ir kebabo padažus, ir mėsą. Skonių gausa ir įvairovė stulbinanti! Atrasite visai kitą kebabo pusę, o gal net šį patiekalą įtrauksite ir į savo mėgstamiausių patiekalų sąrašą.

shutterstock_127610198 652

Reikės (4-5 asmenims):
Apie 1,7 kg vištienos (rinkitės vištos kulšeles arba ketvirčius. Jų mėsa sultingesnė)
2 vidutinio dydžio pomidorų
1 ilgojo agurko
Tortilijos blynų
Įvairių mėgstamų šviežių salotų. Tai pat galite naudoti šiek tiek svogūno bei smulkiai tarkuotų morkų.

shutterstock_130407884 652

Marinatas:
1 citrinos
100 g natūralaus jogurto (geriausia graikiško)
4 šaukštelių koncentruotos pomidorų tyrės
3 skiltelių česnako
½ šaukštelio maltų kajeno pipirų
1 ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 šaukštelių maltos ciberžolės
1 šaukštelio malto kumino
10 g šviežios mėtos su šakelėmis
3 šaukštelių džiovinto raudonėlio
1 šaukštelio smulkios druskos
100 ml alyvuogių aliejaus

shutterstock_138947978 652

Česnakinis tzatziki padažas:
300-400 g natūralaus jogurto (geriausia graikiško)
Šviežio agurko (apie 200 g)
Žiupsnio druskos
1 skiltelės česnako
¼ citrinos sulčių
Žiupsnio maltų juodųjų pipirų
10 g šviežios mėtos lapelių (be šakelių)
10 g šviežių krapų
½ šaukštelio smulkios druskos

Adžika:
35 g šviežių aštrių raudonųjų pipirų
1/2  šaukštelio druskos
1 skiltelės česnako
1 šaukštelio smulkiai maltų kalendros grūdelių
1/2 šaukštelio maltų kumino sėklų
75 g koncentruotos pomidorų tyrės

Mėsą galite kepti įvairiai: kepsninėje, orkaitėje, ketaus grill keptuvėje ar paprastoje keptuvėje. Iškepusią mėsą į lėkštę patiekti galite suvertą ant medinio iešmelio.

Gaminimas:

Pastaba: mėsą marinuoti bei padažus gaminti geriausiai iš vakaro.

Mėsos marinavimas:
Atidžiai nukaulinkite vištieną ir mėsą supjaustykite smulkiais gabalėliais. Kitame inde sumaišykite 1 citrinos sultis, jogurtą, pomidorų tyrę, sutrintas česnako skilteles, maltus kajeno pipirus, maltus juoduosius pipirus, maltą ciberžolę, maltą kuminą, smulkiai supjaustytą mėtą, džiovintus raudonėlius, druską ir aliejų. Sudėkite vištienos gabaliukus ir viską labai gerai išmaišykite. Marinuotis palikite pernakt.

Tzatziki padažo gaminimas:
Nulupkite agurko luobelę ir sutarkuokite jį stambiąją tarkos dalimi. Užpilkite žiupsnį druskos, sumaišykite ir palikite 10 min. pastovėti, kad agurkas išleistų vandenį. Tada per marlę išspauskite skystį ir nusausintą agurką sumaišykite su jogurtu.

Į padažą išspauskite česnaką bei citrinos sultis. Supilkite maltus juoduosius pipirus, ½ šaukštelio smulkios druskos, bei smulkiai supjaustytus mėtos lapelius ir krapus (be stiebelių).

Gerai viską sumaišę uždenkite ir taip pat palikite šaldytuve pernakt.

Adžika:
Į vientisą masę sumalkite aštrius raudonuosius pipirus, česnako skiltelę ir labai gerai sumaišykite su druska, malta kalendra, maltu kuminu, bei pomidorų tyre. Pagamintą adžiką taip pat palikite pernakt vėsioje vietoje, kad „nurimtų“ aitrumas.

Kebabo gaminimas:
Jei mėsą kepate grilyje, suverkite ją ant sudrėkintų iešmelių ir iškepkite. Jei kepate keptuvėje, ant iešmelio suverkite jau iškepusius mėsos gabaliukus.

Trumpai paskrudinkite tortilijos blynus. Jie taps dar skanesni.

Kol mėsa kepa, smulkiau supjaustykite naudojamus žalumynus ir išdėliokite juos į lėkštes ant tortilijų. Pagardinkite tzatziki ir adžikos padažais ir uždėję iškepusios mėsos iešmelį patiekite ant stalo.

Skanaus!