13609_1010 652

Idealius itališkus pietus įsivaizduoju su nedideliais naminių makaronų bei nuotaikingojo daugiaryžio patiekalais (viskas, žinoma, pagardinta auksinėmis parmezano drožlėmis), kuriuos vainikuoja gardusis tiramisu ir burnelė aromatingojo espresso.

Tokius, atrodo, nesudėtingus ir paprastus maisto produktus (makaronus, ryžius) italai moka „įvilkti“ į originalius, spalvingus, įdomius ir labai skanius pagardus. Tačiau jų įvairovę diktuoja griežtas sezoniškumas: italai nepataikauja patiekalų įmantrumui, tačiau jie yra nepagydomai priklausomi nuo produktų šviežumo! Štai ir visa „paprastų“, bet labai jau kvapnių ir spalvotų patiekalų paslaptis.

Žinant šią itališką filosofiją, nesunku ir pačiam kurti ir improvizuoti. Rukola yra ta prieskoninė žolė, kurios visus metus galima gauti šviežios, todėl pasitelkiau ją spalvinant savo vasariškai spalvingus makaronus. Žiemojant juk taip trūksta spalvų…

shutterstock_109240070 652

 Reikės (4-5 žmonėms):
500 g šviežių krevečių
Extra Virgin alyvuogių aliejaus
50-60 g į tyrę sutrinto česnako
50 ml sausojo balto vyno
Saujos smulkintų petražolių lapelių
50 g sviesto
Druskos, pipirų

shutterstock_159755849 652
Rukolos pagardui:
75 ml Extra Virgin alyvuogių aliejaus
100 g rukolos
25 ml baltojo vyno acto
0,5 citrinos sulčių
Žiupsnio druskos

shutterstock_89106766 652
Makaronams:
500 g kietagrūdžių makaronų
200 g tarkuoto parmezano
Tradicinio balzaminio Modenos acto
Baziliko lapelių
Žiupsnio druskos

Gaminimas:
Nulupkite krevetes, išpjaukite nugaroje esančią vidurių gyslelę. Nuvalytas krevetes kol kas atidėkite į šalį.

Elektriniu trintuvu iki vientisos masės sutrinkite 100 g rukolos lapelių su 75 ml alyvuogių aliejaus, 25 ml baltojo vyno acto,  0,5 citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos.

Didesniame puode užvirkite vandenį. Pasūdykite jį žiupsniu druskos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Sudėkite makaronus.

shutterstock_106193711 652
Kol verda makaronai iškepkite krevetes. Turėkite pasiruošę 50-60 g sutrintų česnakų ir susmulkintus petražolių lapelius. Keptuvėje gerai įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite nuvalytas krevetes. Apkepus krevečių vienai pusei apverskite jas ir iškart į keptuvę sudėkite trintą česnaką, smulkintas petražoles, žiupsnį druskos, pipirų ir sviestą. Nuolat maišydami viską pakepkite keletą minučių ant labai karštos ugnies. Supilkite baltąjį vyną ir, jam išgaravus, nuimkite nuo ugnies. Krevetės paruoštos.

Išvirusius makaronus nukoškite ir sumaišykite su trintos rukolos mase.

Patiekdami ant makaronų uždėkite keptų krevečių, pabarstykite tarkuotu parmezanu.

Viską labai pagardins jei pašlakstysite tradiciniu balzaminiu Modenos actu.