SGF_4364
Nors karpačas yra itališkas patiekalas, tačiau jis labai universalus. Nesunkiai pakeičiami prieskoniai ar netgi pagrindinės sudedamosios dalys leidžia šiam patiekalui prisitaikyti prie bet kokios virtuvės. Juk Carpaccio šiandien vadinasi viskas, kas lėkštėje plonai supjaustyta.
Tad nėra ko stebėtis, kad net Tolimųjų Rytų šalyse galima rasti carpačio patiekalų. Čia, kaip beje ir Viduržemio jūros regione ar Pietų Amerikoje, labai populiarūs patiekalai su aštuonkojais. Pavyzdžiui, virtų aštuonkojų rasti bet kokiame prekybos centre nėra jokios problemos.
Pas mus gi, taip gerai dar nėra! Tad norint savo kasdienybę paįvairinti trupučiu egzotikos, tenka aštuonkojus išsivirti pačiam. Nors tai užtrunka apie valandą, tačiau procesas labai paprastas, o aštuonkojo mėsa būna laba minkšta ir kvapni. Gamindamas šį karpančio, aštuonkojų virimo būdą skolinausi iš italų, o gardųjį jo padažą nuspalvinau japoniškais wasabi krienais bei čili pipiriukais. Todėl mano itališkas aštuonkojo karpačas nuspalvintas stipriais japoniškais prieskoniais.

shutterstock_126848807 652

Reikės:
1,2 – 1,5 kg aštuonkojų
400 ml sausojo baltojo vyno
1 l vandens
3 saliero stiebų
1 česnako galvos
4-5 lauro lapų
3-4 šaukštų smulkios druskos

shutterstock_98854805

Padažui:
10 g wasabi krienų tyrės
5 g šviežio čili pipiro
2 šaukštų rudojo cukraus
2 laimų (žaliųjų citrinų)
1 šaukštelio sezamo aliejaus
0,5 šaukštelio malto imbiero
2 žiupsnių druskos

 Pagardinimui:
Kelių šakelių šviežių petražolių
Papildomai dar reikės 2 po 0,5 l talpos plastikinių butelių.

GAMINIMAS:
Parduotuvėje pirkite išdorotus aštuonkojus arba jų čiuptuvus.

Didesniame puode paruoškite sultinį: supilkite 400 ml sausojo baltojo vyno, 1 l vandens, įdėkite 3 stambesniais gabaliukais supjaustytus saliero stiebus, 1 per pusę česnako galvą, 4-5 lauro lapus, 3-4 šaukštus smukios druskos.

Sultiniui užvirus pradėkite mirkyti aštuonkojo čiuptuvų apačią. Jie pradės raitytis.

131028_1698

Kai susiraitys čiuptuvų galai, pamerkite visą aštuonkojį ir virkite 30 min. Tuomet nuimkite puodą nuo viryklės ir išvirusius aštuonkojus palikite pamirkti dar 20 minučių.

Kol aštuonkojai verda galite pasigaminti padažą. Didesniame inde gerai išplakite 10 g wasabi krienų, 5 g smulkiai supjaustytų šviežio  čili pipiro, 2 šaukštus rudojo cukraus, šviežiai spaustas 2 laimų sultis, 1 šaukštelį sezamo aliejaus, 0,5 šaukštelio smulkiai tarkuoto imbiero bei 2 žiupsnius druskos. Padažas paruoštas!

Kad aštuonkojį būtų galima pjaustyti plonais griežinėliais, geriausia jį pradžiai labai gerai atvėsinti. Prieš viską pasiruoškite butelius: nupjaukite jų viršų (kad būtų patogu dėti aštuonkojus) ir butelio dugne bei šonuose stambe adata pradurkite skylučių.

Tuomet imkitės aštuonkojo. Jau pamirkusį sultinyje, supjaustykite jį nedideliais gabalėliais ir sudėkite juos  į plastikinius butelius. Buteliuose gerai juos suspauskite, kad pro butelio apačioje ir šonuose esančias skylutes išbėgtų kuo daugiau aštuonkojo skysčių.

Supresavę 2/3 butelio aštuonkoju, įkirpkite plastikinio butelio viršų į kelias dalis ir jomis uždenkite butelyje esantį aštuonkojį. Suspausdami apvyniokite butelį lipnia juostele ir tokį „paketėlį“ nakčiai palikite šaldytuve.

SGF_4336

Sustingus aštuonkojui prakirpkite butelio sieneles ir išimkite aštuonkojį. Dabar bus labai patogu jį supjaustyti plonais lygiais griežinėliais.

Sudėkite aštuonkojo griežinėlius į lėkštę, pagardinkite padažu bei papuoškite smulkintomis petražolėmis.

Šis patiekalas ypač patiks kiek aštresnio maisto mėgėjams!