13515909 652
Dabar, jau kai tikriausiai suslėpėte palėpėse kepsnines žiemai, gal ir ne pats tinkamiausias laikas dalintis vasaros receptais. Bet, vis tik, kaip malonu po truputėlį jau vėl kibinti ir žadinti fantazijas ateinančiam šiltajam sezonui. Juk kaip ten sako: ruošk slides vasarą. O mes gi, žiemą pradėsime planuoti savo grilio sezono atidarymo meniu!

Rusijoje ir kitose Rytų Europos šalyse vasaros sodybų ir grilio privalomas patiekalas yra šašlykai. Nežiūrint į tai, kad šašlykai yra viena iš „Shish“ kebabo atmainų (ji yra tradicinė Vidurio Rytų šalių virtuvės dalis), galima sakyti, jog Rusijoje šis patiekalas taip pat tapo nacionaliniu ir labai mėgstamu bei kiekvienoje šeimoje gaminamu  patiekalu.

13515902
Rusai vieningo šašlyko mėsos marinavimo ir gaminimo recepto taip ir neturi. O šašlyko kepimas, sako, yra vyrų reikalas, todėl kiekvienas jų gamina pasitelkęs lakią fantaziją, pagal savo skonį ir savo „geriausiu“ būdu. Tačiau nepaisant jų įvairovės, visų jų receptų pabaiga vienoda – šašlyko gabaliukai veriami ant iešmų ir kepami virš karštų žarijų.

13515896
Šiuo receptu norėčiau su jumis pasidalinti keliomis rusiško šašlyko recepto paslaptimis. Svarbiausia, niekada nedvejokite dėl mėsos kokybės, į tai žiūrėkite rimtai ir atsakingai, nes gerą ir skanų šašlyką pagaminsite tik iš kokybiškos mėsos. Kitas dalykas, mėsos marinato pagrindą turi sudaryti svogūnų sultys. Jos atsiranda stambiai supjaustytus svogūnus pabarščius stambia jūros druska. Nenustebkite, bet šiuo atveju, kitų ingredientų tereikia visai nedaug. Dėl jų pertekliaus mėsa kaip tik gali tapti kietesnė ir prarasti savo natūralų skonį bei aromatus. Pavyzdžiui daugiau druskos visada sukietina mėsą, todėl daugelis šašlykus sūdo tik tada, kai jie jau kepa ant žarijų. Taip pat svarbu žinoti, kad marinuoti mėsą reikia nuo 30 minučių iki dviejų valandų. Ilgesnis marinavimas mėsai jau nieko neduoda, o kokybė gali tik nukentėti.

Prie šašlyko siūlyčiau taip pat pasigaminti kaukazietiškos adžikos padažą bei papildomai pasiruošti marinuotų svogūnų pagardą.

5-6 asmenims reikės:
2 kg šviežios kiaulienos sprandinės filė
1 kg svogūnų
1 šaukšto stambios jūros druskos
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
2 šaukštelių maltų juodųjų pipirų
3 šaukštelių maltos rūkytos paprikos miltelių
2 šaukštelių malto kumino
2 rausvųjų pipirų grūdelių
1 citrinos sulčių
Kelių lauro lapų
250 ml gazuoto minėralinio vandens

Kaukazietiškai Adžikai reikės:

70 g šviežių aštrių raudonųjų pipirų
1  šaukstelio druskos
10 g česnako
2 šaukštelių smulkiai maltų kalendros grūdelių
1 šaukštelio maltų kumino sėklų
150 g koncentruotos pomidorų tyrės

Marinuotų svogūnų pagardas:
500 g svogūnų
5 šaukštų Extra Virgin alyvuogių aliejus
Pilnos saujos šviežių krapų (smulkiai supjaustytų)
2 citrinų sulčių
Vienos žiupsnio maltų juodųjų pipirų
Vieno žiupsnio druskos

Supjaustykite mėsą patogaus ant iešmo verti dydžio gabaliukais. Taip pat smagiausia būna, kai šašlyko gabaliukas yra vieno kąsnio.

Stambiai supjaustykite 1 kg svogūnų, apibarstykite juos vienu pilnu šaukštu stambios druskos ir rankomis šiek tiek juos sumaigykite ir sumaišykite su supjaustyta mėsa.

Suberkite marinavimo prieskonius (čiobrelius, maltus juoduosius pipirus, rūkytą papriką, kuminą, rausvuosius pipirus). Įdėkite kelis lauro lapus ir įpilkite 1 citrinos sultis bei 250ml gazuoto mineralinio vandens. Viską gerai išmaišykite (švelniai rankomis maigydami mėsą su svogūnais) ir palikite marinuotis daugiausiai iki dviejų valandų.

13515898
Kol mėsa marinuojasi pasigaminkite kaukazietiškos adžikos padažą bei marinuotus svogūnus. Adžikos padažą būtų gerai turėti pasigaminus iš anksto, nes per ilgesnį laiką jame bus atslūgęs raudonųjų pipirų aštrumas. Taigi, nuo pradžių: į vientisą masę sutrinkite 70 g šviežių aštrių raudonųjų pipirų (be viduje esančių sėklyčių), 1 mažą šaukštelį druskos, 10 g česnako, 2 mažus šaukštelius smulkiai maltų kalalendros grūdelių, 1 mažą šaukštelį maltų kumino sėklų ir 150 g pomidorų pastos. Viskas labai paprasta! Žinoma, padažo produktų kiekius galite drąsiai keisti ir padažo aštrumą ar švelnumą derinti pagal save.

Svogūnų pagardui reikia svogūnus supjaustyti plonais žiedais (arba pusžiedžiais) ir gerai juos sumaišyti su 5 šaukstais Extra Virgin alyvuogių aliejaus, pilna sauja šviežių krapų, 2 citrinų sultimis, vienu žiupsneliu maltų juodųjų pipirų bei žiupsneliu druskos. Svogūnams pasimarinuoti reikia apie 15-30 minučių.

13515904
Šašlykų kepimui naudokite tik lapuočių medieną (spygliuočiai netinka dėl sakų). Prieš kepant šašlykus, jų neperspausdami, suverkite mėsą ant iešmų, ir sudegus malkoms, nieko nelaukdami tupdykite paruoštus iešmelius ant žarijų. Nepatingekite kiekvieną iešmą pasukioti kas 1,5-2 minutes, nes taip mėsa iškeps tolygiai ir liks sultinga. Beje, labai svarbu, kad ir neperkeptumėte, nes keikviena per ilgai kepamo šašlyko minutė jį verčia kietėti ir sausėti.

Skanaus!