13709_1158 652

Rauginti kopūstai daugelyje Vidurio ir Rytų Europos šalių užima labai svarbią vietą nacionalinėje virtuvėje. Tačiau, nepaisant panašios kopūstų rauginimo tradicijos, kiekvienoje šalyje yra susiformavusios savos kopūstų sriubos receptūros bei taisyklės – skirtingi kai kurie ingredientai ar savita paruošimo technologija patiekalo gamybos pradžioje gali duoti vis kitokių stulbinamų rezultatų pabaigoje.
Apie kopūstų sriubą yra prikurta visokių mitų – vienas jų, jog ši sriuba puikus vaistas pagirioms. Bet kuriuo atveju tai tikrai puikus patiekalas, kurio receptai beveik nesikeičia laikui bėgant.
Gerai raugintų sriubai išvirti reikia turėti gana rūgščių raugintų kopūstų. Būtent rūgštis yra visų patiekalų su raugintais kopūstais „cinkelis“.
Pasistengiau iš visos raugintų kopūstų sriubos receptų gausybės surinkti, kas geriausia, sukurti vieną, bet tikrai gerą sriubos receptą.

shutterstock_84472723 652

6-8 asmenims reikės:
300-400 g jautienos su kaulu
1 morkos
1 svogūno
2 saliero stiebų
1 poro
300 raugintų kopūstų (rūgštesnių)
30 g džiovintų miško grybų (galima ir daugiau)
50 g rūkytos vytintos dešros (Saliami)
70 g pomidorų pastos
25 g sviesto
1 šaukšto kadagio uogų
3-4 lauro lapų

shutterstock_63084988 652

Gaminimas:

Į didesnį puodą įpilkite 2 l vandens. Į jį sudėkite jautieną su kaulu, neskustą morką, svogūną, saliero stiebus, bei pusiaus perpjautą porą. Šiek tiek pasūdykite ir papirinkite. Sultiniui užvirus dar virkite apie valandą. Nugriebkite susikaupusias putas.

Gautą sultinį perkoškite (išvirusios daržovės jau bus nereikalingos). Išvirusią mėsą atskirkite nuo kaulo ir su šakutėmis ją suplėšykite į smulkias juosteles. Susmulkintą mėsą dėkite atgal į sultinį. Į sultinį taip pat sudėkite raugintus kopūstus, džiovintus miško grybus, plonai supjaustytą rūkytą vytintą dešrą, pomidorų pastą ir viską pavirkite apie 5 min.

Keptuvėje išlydykite sviestą ir apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus bei susmulkintas morkas (kol viskas šiek tiek suminkštės ir lengvai apskrus). Apkepusias daržoves sudedame į sriubą.

Taip pat į sriubą įdėkite pilną šaukštą kadagio uogų ir lauro lapus. Viską gerai pamaišome ir virkite apie 10-15 min., kol sriuboje suminkštės rauginti kopūstai.

Pageidaujantys rūgštenės sriubos papildomai dar gali į sriubą įpilti obuolių acto.

Skanaus!