Pachlava – iš Turkijos kildinamas skanėstas. Sakoma, jog Osmanų imperijos imperatorius penkioliktąją Ramadano dieną pachlava vaišindavo kariuomenės pėstininkus. Šaltiniai byloja, jog šis receptas turkų kulinarinėse knygose buvo aprašomas jau XIII a.

Pachalava – tai pyragas, kepamas iš kelių sluoksnių tešlos, perteptos riešutais ir glaistytos medumi. Mes gi, gaminsime skanėstą labai panašiai, tik darysime tai labai paprastai. Kai paragausite, negalėsite sustoti: valgysite, kepsite, vagysite… Taip nutiko ir man.

Reikės (8-10 porcijų):
200 g sviesto
5 kiaušinių (reikės 3 trynių ir 5 baltymų )
200 g graikinių riešutų
150 g grietinės
250 g cukraus
2 stiklinės miltų
Gero žiupsnio vanilės
Žiupsnio druskos
Šaukšto grietinės

652

Gaminimas:
Sviestą sutarkuokite stambesne tarkos puse ir sumaišykite su grietine, dviem tryniais, miltais vanile ir druska.

Riešutus susmulkinkite (įdėkite į maišelį ir padaužykite kulinariniu plaktuku). 5 kiaušinio baltymus išplakite su cukrumi iki putų konsistencijos ir sudėkite į juos smulkintus riešutus.

Tešlą padalinkite į tris dalis. Iš kiekvienos iškočiokite kepimo formos blynus (geriausiai tiks kvadratinė/stačiakampė kepimo forma). Formos dugną užklokite kepimo popieriumi ir dėkite pirmąjį blyną. Ant jo tolygiai užtepkite pusę riešutų ir baltymų masės. Tada uždenkite antruoju tešlos blynu. Ant jo užtepkite likusią riešutų masę ir uždenkite ją paskutiniuoju tešlos blynu. Viršų patepkite kiaušinio tryniu, išplaktu su šauktu grietinės.

Pyragą kepkite apie 45 min. 180 laipsnių karštyje (stebėkite, kad gražiai paruduotų).

Skanaus.