YouTube Preview Image
13731_1312 652

Dalinamės vienu iš mūsų artėjančios gurmaniškos knygos receptu! Gaminkite, improvizuokite, ragaukite ir atraskite…

Prancūzijoje, kone kiekviename restorane galite užsisakyti „Nicos“ salotų. Taip jau atsitiko, kad kilęs iš Nicos patiekalas tapo itin populiarus visoje šalyje. Tiesa, Nica dar visai neseniai (iki XIX a.) priklausė Italijai, todėl jos turi ir itališkos dvasios. Bet kaip bebūtų keista, šiandien jos visai nėra populiarios savo gimtinėje.
Nicos salotų pagrindą sudaro tunas (gali būti apkeptas arba iš skardinės), kietai virti kiaušiniai, pomidorai, alyvuogės ir ančiuviai. Tačiau kiekvienas šefas, gamindamas šias salotas, tikrai leidžia sau improvizuoti ir šalia pagrindinių patiekalo ingredientų atranda naujų ir įdomių komponentų.
Salotos bus ypač skanios jei gaminsite jas su šviežiu tunu. Su tokiu yra ir mano siūlomas receptas. Šis variantas – tai greitas ir labai skanus užkandis ne tik vasarą.

Reikės (5–6 asmenims):
Padažui:

3 skiltelių česnako
2 šaukštų baltojo vyno acto (galite naudoti ir raudonojo vyno actą)
2 šaukštelių Dijon garstyčių
15 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelio cukraus
2 žiupsnių smulkios druskos

SGF_2218 652

Daržovės:
300 g šviežių šparaginių pupelių
450 g šviežių raudonų saldžiųjų paprikų
250 g juodųjų alyvuogių
250 g šviežių ridikėlių
350 g šviežių agurkų
300 g mėlynųjų svogūnų
20 g (didelė sauja) šviežių bazilikų lapelių
Kelių žiupsnių druskos

Kiti ingredientai:
500 g bulvių
5 pomidorų
5 kiaušinių
100 g ančiuvių filė aliejuje
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
600 g šviežių tunų filė

GAMINIMAS:

Padažas:
Sutrinkite 3 skilteles česnako su 2 žiupsniais druskos. Tuomet Įpilkite 2 šaukštus vyno acto, įdėkite 2 šaukštelius Dijon garstyčių, įberkite 1 šaukštelį juodųjų pipirų, 1 šaukštelį cukraus ir labai gerai išmaišykite. Nuolat plakdami plakimo šluotele labai lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir dar paplakite 1–2 minutes. Padažas paruoštas!

Daržovės:
Šiek tiek sūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles (virkite apie 3–4 min.) ir supjaustykite jas 3–4 cm ilgio gabaliukais.
Nulupkite paprikas ir išimkite iš jų sėklytes. Supjaustykite jas plonomis 3–4 cm ilgio juostelėmis.
Taip pat nulupkite agurkus ir perpjovę juos per pusę šaukšteliu išimkite jų sėklytes. Agurkus supjaustykite 3–4 cm ilgio juostelėmis.
Nuluptus ridikėlius taip pat supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais.
Susmulkinkite bazilikus.

SGF_2259 652

Sudėkite paruoštas daržoves ir 250 g juodųjų alyvuogių į didelį dubenį. Supilkite ⅔ jau paruošto padažo ir gerai sumaišę padėkite į šalį, kad mišinys kelias minutes pasimarinuotų. Likusį padažą palikite patiekalui užbaigti. Daržovių mišinys paruoštas!

Kitų ingredientų gaminimas:

SGF_2318 652

Su lupenomis išvirkite bulves ir supjaustykite jas 1 cm griežinėliais. Taip pat kietai išvirkite kiaušinius ir juos perpjaukite per pusę.
Nuplikykite 5 pomidorus, nulupkite luobelę ir supjaustykite pusmėnuliais.
Išimkite ančiuvius iš aliejaus ir atskirkite filė vieną nuo kitos. Šiek tiek ančiuvių aliejaus galite įpilti į daržovių mišrainę!

SGF_2317 652

Tunų filė supjaustykite 5–6 lygiomis dalimis (nelygu, kiek porcijų). Apibarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir kiekvieną gabalą iš abiejų pusių skrudinkite po 1–2 min. Išėmę žuvį iš keptuvės supjaustykite 1 cm juostelėmis. Jeigu naudojate konservuotus tunus, nupilkite sultis ir padalykite masę lygiomis dalimis kiekvienai porcijai.

Į lėkštę pradžiai dėkite virtų bulvių gabaliukus, tuomet daržovių mišinį (bulvės sugers padažą). Ant jų sudėkite kiaušinių puseles, pomidorus, ančiuvių filė gabalėlius. Pabaigoje gražiai išdėliokite apkepto tuno juosteles arba konservuotų tunų gabalėlius ir apipilkite 1–2 šaukštais likusio padažo.

Linkime skanių įspūdžių!