13630_1058 652
Vienu ar kitu pavidalu, bet kiekviena Eurpos tauta turi savo unikalių patiekalų su bulvėmis. Tiesa, nors ir skirtingai vadinamus, bet dažnai kai kurios tautos gamina tuos pačius patiekalus. Pavyzdžiui, šveicariški bulviniai blynai, dar vadinami Rosti ir tapę bene nacionaliniu šalies patiekalu, gaminami pagrinde iš bulvių be papildomų priedų. O Vokietijoje bulvinius blynus, vietiniu pavadinimu Kartoffelpuffer, labai populiaru valgyti su saldžiarūgščiais obuolių ar bruknių padažais ar tyrėmis. Rytų Europoje, priešingai nei Vokietijoje, dažniausiai su blynais yra patiekiamas grietinės, kartais su spirgučiais, padažas.
Kadangi pats mėgstu bulvinius blynus, tai nepatingėjau ir pasistengiau iš kiekvieno recepto susirinkti pačius geriausius momentus ir sujngti juos į vieną. O gautuoju rezultatu dalinuosi su jumis! Turiu pridurti, jog atsėlinantis šaltukas bulvinius patiekalus paverčia dar skanesniais ir sklasesniais

shutterstock_92660845 652
4-ioms porcijoms (gausis apie 20 vieno kąsnio blynelių, o vienai porcijai užtenka kokių
4-5 tokių blynelių) reikės:
1 kg bulvių
2 kiaušinių
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio ciberžolės
2 šaukštelių maltų juodųjų pipirų
1 svogūno
Saujos šviežių smulkintų petražolių

shutterstock_110171036 652
Padažui reikės:
100 g sviesto
1 sprindžio ilgio rozmarino šakelės (arba daugiau, jei norite)
200 ml grietinėlės
Gero žiupsnio druskos
1-2 šaukštelių kvietinių miltų padažui sutirštinti (žinoma, jei labiau mėgstate tirštus padažus)
Rafinuoto saulėgražų aliejaus kepimui

Eiga:
Visų pirma nuskuskite ir sutarkuokite jas stambiąja tarkos dalimi. Į bulvių tarkius įtarkuokite ir svogūną.
Į gautą masę įmuškite kiaušinius, suberkite druską, ciberžolę, maltus juoduosius pipirus ir visą saują smulkintų šviežių petražolių. Viską labai gerai sumaišykite.
Padažui reikia ypatingai gerai susmulkinti rozmarino šakelės spygliukus. Tuomet nedideliame puode išlydykite sviestą ir į jį sudėkite smulkintą rozmariną, kurį kelias minutes pakepinkite ant mažos ugnies. Supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes maišydami pavirkite. Pagal save atitaikykite druskos ir pipirų skonį. Jeigu mėgstate tirštesnius padažus galite į padažą įdėti 1 arba 2 šaukštelius miltų. Įdėjus miltus svarbu lengvai kaitinant labai gerai juos išmaišyti, kad padaže neliktų miltų gumulėlių.
Kepant blynelius labai svarbu į keptuvę įpilti pakankamai aliejaus, ir blynus formuoti keptuvėje, tik tada, kai aliejus bus labai gerai įkaitęs, nes tik taip, jie iškepę būs traškūs.
Skanaus!