Arabų kraštuose populiariausia mėsa yra aviena. Arabai savo patiekalams nepagaili prieskonių. Vienas iš tokių derinių yra avienos mėsa, paruošta su geltonomis citrinomis. Citrinų rūgštumas ir švelnus žievelių kartumas, susimaišę su avienos lajumi, virsta nuostabia egzotika lietuvių gomuriui.

Reikės (5 asmenims):

Marinavimui:
2 ekologiškų citrinų
2 šaukštų (su kaupu) stambios jūros druskos
2 šaukštų cukraus

shutterstock_109833860 652

Taip pat reikės:
1,5 kg avienos
1 šaukštelio druskos
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 šaukštų saldžios paprikos miltelių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 didesnių svogūnų
4 skiltelių česnako
1 stiebelio šviežio imbiero (apie 80 g)
1 šaukštelio ciberžolės
150 g marinuotų žaliųjų alyvuogių (be kauliukų)
500 ml vištienos sultinio
300 ml vandens
Šviežios kalendros lapelių patiekalui pagardinti

Šis patiekalas puikiai tinka su kuskuso garnyru.

Gaminimas:
Gerai nuplaukite citrinas, supjaustykite jas plonais griežinėliais, išimkite sėklytes. Jūros druską gerai sumaišykite su cukrumi ir šį mišinį užberkite ant paruoštų citrinų griežinėlių. Viską sudėkite į sandariai uždaromą  indelį ir palikite 2 dienom marinuotis.

6028 652

Prieš pat patiekalo gamybą išimkite citrinų griežinėlius iš marinato, nupjaukite žieveles ir susmulkinkite jas (likusio citrinų minkštimo naudoti nereikės).

Nedideliais kubeliais supjaustykite avieną. Užberkite ant jos druską, pipirus, papriką ir labai gerai sumaišykite. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir apkepinkite juos gilesniame puode su alyvuogių aliejumi (ant vidutinės kaitros). Kai svogūnai ims ruduoti, išspauskite česnakus ir sumaišykite. Iš karto sudėkite paruoštą mėsą ir vėl gerai sumaišykite.

Supilkite ciberžolę, marinuotas alyvuoges, marinuotų citrinų žievelių gabaliukus, vištienos sultinį, vandenį. Užvirkite visą turinį ir troškinkite apie 45 min. ant mažos ugnies. Nepamirškite kaskart pamaišyti. Jeigu kartais visas padažas išgaruotų, įpilkite dar šiek tiek vandens. Labai skysto padažo taip pat nepalikite – jis turi būti tirštas. Tad, jeigu reikės, pabaigoje galite jį smarkiau pagarinti.

Šį patiekalą patiekite su kuskusu ir dekoruokite šviežios kalendros lapeliais.