140102_28

Šis receptas tinka tiems, kurie mėgsta kulinarinius netikėtumus ir tuo skuba pasidalinti su kitais. Juk pasaulyje, atrodo, jau sugalvoti visi receptai. Virtuvės virtuozams belieka, pasitelkus fantaziją, juos savaip improvizuoti.

Aš gi, pasidomėjęs ir įsigilinęs į klasikinės prancūziškos virtuvės receptų ištakas, atradau vieną autentišką kaimišką žuvies receptą. Tik atrodo, kad jis taip ir liko nepastebėtas ir seniai užmirštas. Lašišos suflė receptas, pagal senus laikus, gali būti prilyginamas aukštajai virtuvei, gal net molekulinei. Žinoma, šiandien šiame recepte nėra nieko neįveikiamo ir stulbinančio. Bet faktas, kad nė viename restorane (net ir Prancūzijoje) nesu valgęs net kažko panašaus, labai sužadino mano smalsumą ir norą viską pabandyti pačiam. Siūlau išbandyti patiems ir labai tikiuosi, kad jums taip pat patiks. 

Reikės (10-12 suflė indelių paruošti):
1 didesnio svogūno (150-180 g)
1 saliero stiebo (apie 50-70 g)
25 g sviesto
3 mažų skiltelių česnako
½ šaukštelio džiovintų čiobrelio lapelių
500 g šviežios lašišos filė (be odos ir be kaulų)
50 g kvietinių miltų
300 – 350 ml pieno
6 kiaušinių
40 g šviežių petražolių (lygiais lapeliais)
Nedidelio muskato riešuto (apie 2 g)
2 šaukštų Vorčesterio padažo
1 ½ šaukštelio druskos
½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Papildomai atsidėkite šiek tiek sviesto ir miltų.

shutterstock_138372818 652

Naudokite suflė indelius arba didesnę kepimo formą.

Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite lašišą, iškepkite ją ir sutrupinę atidėkite.

Padažas. Smulkiai supjaustykite svogūną bei saliero stiebą ir platesniame puode kartu su sviestu šiek tiek apkepkite. Suminkštėjus svogūnams, kartu kepti sudėkite ir susmulkintą česnaką su čiobrelio lapeliais. Viską kelias minutes pakepkite. Supilkite kvietinius miltus ir labai gerai sumaišykite. Kol daržovės kepa, atskirkite  visų kiaušinių trynius nuo baltymų. Abi kiaušinių dalys bus reikalingos.
Išmaišę miltus supilkite 300 ml šalto pieno ir nuolat gerai maišydami nuo puodo dugno, laukite kol padažas sutirštės. Padažui sutirštėjus, nenustokite maišyti ir vieną po kito įmaišykite visus kiaušinių trynius. Puodą nuimkite nuo kaitros. Tirštas padažas paruoštas.

Į padažą sudėkite sutrupintą lašišą, susmulkintus petražolių lapelius, smulkiai tarkuotą muskato riešutą, Vorčesterio padažą, druską bei maltus juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir elektrine trintuve sutrinkite į vientisą masę.

Kitame inde iki purumo suplakite kiaušinių baltymus ir nuolat maišant iš lėto dalimis į juos pilkite lašišos masę. Svarbu viską gerai sumaišyti.

Paruoškite indelius arba didesnę kepimo formą. Indelių ar formos vidinę dalį ištepkite sviestu ir pabarstykite šiek tiek miltų (prie sviesto neprilipusius miltus išpilkite iš indelio). Tokiu būdu iškepęs suflė neprilips prie formelių. Į formeles supilkite paruoštą lašišos masę (¼ indelio dalį palikite nedapiltą). Kepant suflė iškils. Indelius šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min. Jei kepate vienoje didelėje formoje, kepkite 10 min ilgiau. Iškepus lengvai atvėsinkite ir patiekite ant stalo.

Skanaus!