italian-food-excellence-truffles[1] 652
Rudenį šiaurinė Italija turi didelę ir labai svarbią šventę. Visus gero, išskirtinio ir gurmaniško maisto mėgėjus ir profesionalus čia suburia brangiausi pasaulyje grybai – trumai.  Trumai yra labai svarbus Italijos virtuvės ingredientas, kuriuo gardinami ryžių, makaronų ir mėsos (daugiausia veršienos) patiekalai. Italai labai didžiuojasi tuo, jog šiauriniuose šalies regionuose auga brangiausi ir aromatingiausi baltieji trumai (lot. tuber magnatum). Būtent spalio – lapkričio mėnesiai yra šių baltųjų žemės „perlų“ derliaus mėnesiai.

shutterstock_5866486 652
Trumai rudenį sutraukia visus – ne tik italus, bet ir svečių šalių šių grybų mylėtojus. Visi susirenka pietinėje Pjemonto regiono dalyje įsikūrusiame Albos miestelyje. Pats miestukas yra visai nedidelis, tačiau jau nuo seno čia vyksta šviežių trumų prekyba, o kiekvieną rudenį susitikti Albos miestelyje trumų  pardavėjams ir jų pirkėjams tapo tiesiog tradicija. Sako, jog tokiose vietose nepamatysi tikros prekybos, nes čia, trumų šventėse, yra tik susitariama dėl sandėrio. Kadangi trumai vertinami tūkstančiais eurų (pavyzdžiui, 2012 m. kilogramas trumų buvo vertinamas 3000-6000 eurų), tai visos piniginės „operacijos“ yra perkeliamos į palankesnę tête-à-tête aplinką.

shutterstock_40015369 652
Tiesa, Albos miestelio trumų šventė šiandien yra kur kas daugiau nei vien tik trumų  prekyba. Beveik du mėnesius kiekvieną savaitgalį Alboje yra organizuojami įvairūs renginiai, kurių metu šventės svečiai turi galimybę pasivaišinti patiekalais su trumais (šventėje jie būna keliskart pigesni nei vietiniuose restoranuose), taip pat kiti maisto gamintojai siūlo savo gaminius (sūrius, dešras, duoną ir pan.).

white-truffle-risotto[1] 652
Be pagrindinio trumų aukciono šventėje taip pat yra organizuojami ir pramoginiai renginiai. Vienas tokių, jau tapęs tikra šventės tradicija, yra asilų lenktynės, kuriomis yra atidaroma šventė. Šiemet buvo skirtas dėmesys ir „trumų šunims“ – buvo suorganizuotas trumų rinkėjų ir jų šunų turnyras.
Visu minėtu laikotarpiu miestelyje vyksta ir kitokie kultūriniai bei pažintiniai su trumais susiję renginiai (parodos, literatūriniai konkursai, įvairios gurmaniškos vakarienės ir pan.). Norintieji gali prisijungti prie trumų rinkėjų ir patys iš arti pamatyti trumų pasaulį, kartu juos rinkti bei daugiau sužinoti apie trumų naudojimą maisto gamyboje.
Netgi jei ir neketinate pirkti trumų, apsilankyti tokioje šventėje yra labai įdomu. Ką reiškia jau vien tik ore tvyrantis nenusakomas ir ypatingas trumų kvapas… Galimybė pamatyti, suuosti, sužinoti, patirti ir paragauti šių brangiųjų žemės grynuolių bei geros nuotaikos dozė atperka laiką ir šventės lūkesčius.

Daugiau apie Italijos bei Prancūzijos trumus, jų auginimą, rinkimą ir kulinarines galimybes rasite greitai pasirodysiančioje mūsų „spalvoto gyvenimo“ knygoje „Kiekviena diena kaip sekmadienis“!