140102_06

Ne be reikalo Prancūzijoje kišai (pranc., quiche) pelnė tokį populiarumą. Tai pyragas, kuris gali būti valgomas tiek šiltas, tiek šaltas, jo gamybos neriboja jokios griežtos receptūros. Svarbu pasigaminti/turėti geros tešlos, o visa kita – kas šauna į galvą.
Kišai gali būti su daržovėmis, žuvimi, mėsa, sūriu ir pan. Pagal naudojamus ingredientus jie Prancūzijoje patiekiami net skirtingu dienos metu: vieni gali būti pusryčių, kiti pietų, treti net sočiai vakarienei tinkantys kišai. Pavyzdžiui, žymiojo Lotaringijos kišo ingredientai (kiaušiniai, šoninė ir sūris) puikiai tinka pusryčiams.
Savo ruožtu norėčiau pasiūlyti kišą, puikiai tinkantį antrai dienos pusei. Tai kišo su vištiena receptas, kuris bus puikus būdas sočiai ir skaniai pamaitinti nemažą kompaniją draugų. Labai rekomenduoju!

 shutterstock_51684079 652

Reikės (kišui maždaug 8 porcijoms):

Tešlos pagrindas:
450 g kvietinių miltų
150 sviesto
3 g džiovinto čiobrelio
2 kiaušinių
1 šaukštelio druskos (smulkios)
1 šaukštelio cukrus

IMG_0785 652

Įdaras:
350 g vištienos krūtinėlės (be odelės)
3 kiaušinių
150 g grietinės
1 šaukštelio (su kaupu) smulkiai malto kario
1 šaukštelio (su kaupu) smulkiai malto kumino
1 šaukštelio druskos (smulkios)
½ šaukštelio smulkiai maltų juodųjų pipirų
100 g saulėje džiovintų pomidorų (konservuotų aliejuje)
1 didesnio svogūno (150-180 g)
20 g sviesto
1 vidutinio šviežio pomidoro
100 g fermentinio sūrio
50 g parmezano sūrio

Patiekalą patogiausia gaminti 22-25 cm skersmens silikoninėje kepimo formoje.

Gaminimas:

Į platų indą supilkite miltus ir gabaliukais smulkintą sviestą. Gerai išmaišykite, kol miltai taps biriais gumulėliais. Sudėkite džiovintus čiobrelių lapelius, kiaušinius, druską ir cukrų ir gerai išminkykite tešlą. Tešla bus tarpoka. Įdėkite ją į šaldytuvą, kol ruošite kitus ingredientus.

Vištieną supjaustykite trumpomis plonomis juostelėmis. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite nuo aliejaus ir supjaustykite kiekvieną į 4 dalis. Stambiąja tarkos dalimi sutarkuokite visą fermentinį sūrį, o smulkiąją – parmezaną. Svieste apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną (kol suminkštės). Šviežią pomidorą supjaustykite griežinėliais.

Didesniame puode sumaišykite paruoštą vištieną, saulėje džiovintus pomidorus, apkepintą svogūną, kiaušinius, grietinę, maltą karį, maltą kuminą, druską, juoduosius pipirus, ½ tarkuoto fermentinio sūrio, ½ tarkuoto parmezano sūrio.

Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir iškočiokite apie 35 cm skersmens blyną (neišsigąskite, jei kočiojamos tešlos kraštai pradės skylinėti). Paruoštą tešlos blyną įdėkite į formą ir šonuose sulipdykite suskylinėjusius kraštus.

Į suformuotą tešlą supilkite paruoštą vištienos masę (prieš pilant dar kartą gerai ją sumaišykite). Ant viršaus užpilkite likusią ½ dalį fermentinio sūrio su likusia ½ dalimi parmezano, o ant viršaus išdėliokite šviežio pomidoro griežinėlius.

Paruoštą kišą pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepti reikia apie 40 min, 220 C temperatūroje. Kišui iškepus išimkite iš orkaitės ir palikite pernakt, kad pilnai atvėstų ir sustingtų (laikyti galite ir ne šaldytuve). Valgyti galima tiek šaltą tiek pašildytą.

Skanaus!