652

Žodis „souvlaki“ išvertus iš graikų kalbos reiškia iešmeliai. Šiuo žodžiu vadinami maži mėsos gabalėliai (ir/ar daržovės), kepami sumauti ant iešmelių. Dažnai jie patiekiami tiesiog su iešmeliu. Kitas būdas – nuimti nuo iešmelio mėsos gabalėlius (ir/ar daržoves) ir suvynioti juos į duonos paplotėlį pita. Graikijoje ir Kipre tokiam patiekalui dažniausiai naudojama kiauliena, vištiena ir aviena. Tačiau tokiu būdu galima kepti ir jautieną ar net žuvį.
Pačią mėsą graikai labai mėgsta marinuoti jogurte, kadangi jogurtas turi mėsą minktšinančių savybių. Šiuo būdu mėsą ruošia ir kitose Pietų šalyse, bei Indijoje.
Kol vasara leidžia mėgautis kepsniais ant žarijų, nepatingėkite pasigaminti „kitokių“ mėsos iešmelių. Šie bus skanūs, aromatingi ir minkšti.

5 žmonėms reikės:
1,5-2 kg kiaulienos sprandinės
Daug įvairių šviežių daržovių (pagal skonį)
Tzatziki padažo – galite pirkti paruoštą arba pasigaminti patys. Receptą rasite čia.
Tortilijos blynų ar kito jūsų mėgstamo garnyro

Dar reikės:
Adžikos arba kito aštresnio padažo. Jeigu norite pasigaminti patys, receptą rasite čia.

Mėsos marinatui reikės:
4 didelių skiltelių česnako
1 didelio svogūno
400 g graikiško natūralaus jogurto
1 didesnės citrinos
6 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šviežio čili pipiro
1-2 šakelių šviežio rozmarino
2 šaukštelių paprikos miltelių
4 šaukštelių džiovinto raudonėlio
4 šaukštelių džiovinto čiobrelio
2 šaukštelių druskos
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

3528 652

Gaminimas

Kiaulieną supjaustykite nedideliais gabalėliais – taip, kaip ją įprastai ruošiate šašlykui. Laikinai atidėkite mėsą į šalį.

Į kitą, gilesnį, indą sudėkite: česnakų skilteles, nuluptą ir supjaustytą svogūną, graikišką jogurtą, smulkiai tarkuotą vienos citrinos žievelę, vienos citrinos sultis, alyvuogių aliejų, nuo sėklyčių išvalytą čili pipirą, rozmarino šakelės spyglius, paprikos miltelius, raudonėlius, čiobrelius, druską ir maltus juoduosius pipirus. Elektrine trintuve viską sumalkite į vientisą masę.

Paruoštą marinatą labai gerai sumaišykite su mėsa ir palikite marinuotis pernakt.

13515902 652

Marinuotą mėsą kepkite įprastu būdu – taip, kaip kepate šašlykus. Labai svarbu neperkepti, kad mėsa išsaugotų savo sultis ir minkštumą.

Jeigu naudojate tortilijos paplotėlius, pašildykite juos virš ugnies. Prie mėsos patiekite daug įvairių šviežių daržovių ir padažus. Skanaus!