3674 652

Ar žinojote, kad XVII a. prancūzų botanikas Joseph‘as Pittonde Tournefortas pomidorus laikė nuodingais ir vadino juos „vilko persikais“ (nes jie buvo apvalūs, kaip persikai ir jais „naikindavo“ vilkus).

Tikroji pomidorų tėvynė yra Pietų ir Centrinė Amerika. 1519 m. ispanai pomidorus atrado Montesumos sode ir parsivežė jų sėklų į Europą. Tačiau ilgą laiką čia pomidorai buvo sodinami ir auginami kaip dekoratyviniai augalai (netinkami valgyti). Iš pradžių žmonės augino mažus geltonus pomidoriukus. Todėl daugelyje šalių juos vadino „auksiniais“ arba „meilės obuoliukais“. O pats žodis „pomidoras“ kilo iš ispanų kalbos žodžio tomate, kurį šie perėmė iš actekų (tomatl) ir šiek tiek palengvino.

Pomidorų sriuba atsirado tik XIX a. pabaigoje (pirmasis pomidorų sriubos receptas priskiriamas šefei Marijai Parloa (1872 m.). Tuo metu pomidorus jau mėgo ir gausiai valgė ne tik dėl ypatingo jų skonio, bet ir dėl naudos žmogaus sveikatai. Dėl ypatingų savybių šios daržvės konservai yra vieni populiariausių ir įvairiausių:  gabaliukai, tyrės, sveiki konservuoti pomidorai ir pan.

Nors ir prakalbome apie konservuotus pomidorus, tačiau šįkart gaminsime šviežių, pakeptų pomidorų sriubą. Recepto paslaptis slypi tame, kad pakepti pomidorai atskleidžia dar daugiau savo skonių ir aromatų.

Reikės:

3466 652

1,5 kg šviežių pomidorų
6 skiltelių česnako
2 raudonų svogūnų
20 g šviežio rozmarino šakelių
10 g šviežių čiobrelių
5-6 lauro lapų
2 šaukštų Provanso žolelių
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
500 ml vištienos ar daržovių sultinio
10 g šviežio baziliko lapelių
10 g šviežių petražolių lapelių
2 šaukštų balzaminio acto arba citrinos sulčių
1-2 šaukštelių druskos (pagal skonį)
½-1 šaukštelio maltų kajeno pipirų (pagal skonį)
Žiupsnio maltų juodųjų pipirų

3478 652

Gaminimas

Pomidorus perpjaukite į keturias dalis ir nupjaukite vidinį (žalsvą) stiebelį. Supjaustytus pomidorus išdėliokite ant skardoje pakloto kepimo popieriaus.

Ant skardos taip pat išdėliokite sutraiškytas česnako skilteles (su lukštais), žiedais supjaustytus svogūnus, rozmarino šakeles, lauro lapus, šviežius čiobrelius ir apibarstykite Provanso žolelėmis. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę su įjungtu vėjeliu 40 min. Jeigu vėjelio jūsų orkaitėje nėra, kepkite aukštesnėje temperatūroje. Svarbu, kad pomidorai lengvai apskrustų.

3660 652

Iškepusius pomidorus kartu su iškepusiais svogūnais bei česnako skiltelėmis (nuvalytomis) perdėkite į kitą puodą (būtų geriau, jei nuluptumėte pomidorų odeles). Taip pat į puodą supilkite skardoje likusį skystį (jį reikia nukošti nuo prieskoninių žolių).

Į puodą su pomidorais supilkite 500 ml sultinio, balzaminį actą, sudėkite baziliko, petražolių lapelius, kajeno pipirus, druską ir maltus juodus pipirus.

Viską sutrinkite elektrine trintuve ir pašildę patiekite ant stalo. Skanaus!