Ką paragauti keliaujant po Viduržemio jūros šalis

 paelija 652

Neabejoju, jog man pritarsite – keliaujant malonu atrasti naujas vietas, patirti nuotykių virpulį, o taip pat – ne mažiau malonu mėgautis naujos šalies maisto kvapais ir skoniais. Nesvarbu kur keliaujame: į tolimą šalį ar į gretimą savo šalies regioną, visuomet rūpi atrasti ir paskanauti tradicinių ar egzotiškų patiekalų ir gėrimų.

Europa (palyginti tokia nedidelė) gali pasiūlyti daugybę skirtingų patiekalų, skonių ir aromatų. Tikiu, kad mažiau patyrusiems maisto tyrinėtojams ar ,,mėgėjams-ragautojams“ lengva pasiklysti skanėstų džiunglėse renkantis, kas šalyje išties yra populiaru, ką verta paragauti.

Keliaukime į Ispaniją ir Porugaliją.

Ispanija

Paelija – tai Ispanijos regiono Valencijos patiekalas-„žvaigždė“. Paelija gaminama iš troškintų ryžių, kurie tradiciškai maišomi su skirtingais ingredientais: su triušiena arba su vištiena, baltaisiais arba žaliaisiais  žirneliais, kitomis daržovėmis ir žiupsniu šafrano. Paelija būna ir su jūros gėrybėmis: kalmarais, krevetėmis, midijomis, žuvimi. Paelija – puikus patiekalas didesnei kompanijai, mat ją gamina dideliuose troškintuvuose, o jos aromatas užtvindo atokiausius senų Valencijos miestelių gatvelių kampus.

Gaspačio sriuba kildinama iš Andalūzijos regiono, tačiau valgoma visoje Ispanijoje ir kaimyninėje Portugalijoje. Tai nėra paprasta šalta pomidorų sriuba – ji tarytum šviežių daržovių užtaisas. Švieži pomidorai, agurkai, paprikos, svogūnai, salieras ir daug kitų prieskonių yra sutrinami iki tirštos konsistencijos. Patiekalas valgomas kaip sriuba arba šaltas užkandis.

gaspacio 652
Gaspačio sriuba

Ispanai puikiai rūko mėsą. Rūkyti kumpiai, sočios dešros valgomos ir maisto gamybai naudojamos visoje šalyje. Kiaulienos kumpių gamyba šioje šalyje – ir verslas, ir menas. Būtina paragauti šalį garsinančių Iberijos kumpių, kurie gaminami tik iš lauke augančių ir gilėmis šeriamų kiaulių. Raudonoji (dėl rūkytos raudonosios paprikos prieskonio) chorizo dešra ir ypač jos sriuba yra unikalus Ispanijos produktas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ispanijoje populiarios ir mėgstamos įvairios dešros

Galicijos aštuonkojis (isp., pulpo a la gallega) populiarus ne tik šiame regione, bet ir visoje šalyje. Tai specialiai paruoštas aštuonkojis, patiekiamas ant medinės lentelės su žarijose keptomis bulvėmis ir duona. Šis patiekalas paprastai užgeriamas jaunu raudonuoju vynu. Aštuonkojus anksčiau naudodavo žuvies sultiniams gaminti, tačiau po to gimė šis, dabar jau tradicinis, receptas. Galicijos mieste Lugo net vyksta šio patiekalo festivalis.

pulpo a la gallega 652
Galicijos aštuonkojis

Būnant Andalūzijoje būtina paragauti tapų – mažų, skirtingų vieno kąsnio užkandėlių. Tapos Ispanijoje ne tik maistas, tai – tikra kultūra. Regione labai daug tapų barų, kuriuose gali išgerti taurę vyno ar alaus ir užkąsti labai įvairių užkandėlių.

tapas 652
Tapai

Lankydamiesi Ispanijoje nepraleiskite progos paragauti Astūrijoje ir Baskų krašte gaminamo sidro, Andalūzijoje – populiaraus chereso vyno ir brendžio, o taip pat – ispaniškojo punšo.

Ispanija – viena didžiausių Europoje migdolų augintoja. Smaližiai, šiukštu, nepraeikite pro gardžiuosius marcipanus.

Portugalija

Portugalija ribojasi su Ispanija, o likusią jos dalį skalauja Atlanto vandenynas. Todėl kulinariniam šios šalies paveldui įtaką darė kaimyninės šalies tradicijos ir… Atlantas. Portugalija labiausiai didžiuojasi jūros gėrybėmis (omarais, krabais, krevetėmis) ir žuvies patiekalais. Tiesą pasakius, portugalų virtuvė yra gana riebi.

Bacalhau arba sūdyta menkė yra vienas garsiausių Portugalijos žuvies patiekalų. Sakoma, jog šis patiekalas tarsi ,,apsėdo“ portugalus,  kai vietiniai jūrų laivai XVI a. atrado Niufaundlendą. Ilgose kelionėse jie sūdė ir džiovino šią žuvį. Juokaujama, jog tokią menkę portugalai gali paruošti 365 skirtingais būdais. Taip yra todėl, kad kiekvienas regionas turi savus, skirtingus bacalhau ruošimo būdus. Portugalijoje taip pat būtina paragauti grilyje keptų sardinių, jūros ešerių, tradiciskai paruoštų aštuonkojų ir kardžuvių. Beje, šalyje yra rengiama sardinių šventė, nes ši maža žuvelė čia labai populiari ir skaniai ruošiama.

bacalhau 652
Bacalhau

Kiauliena Portugalijoje yra populiariausia mėsa. Carne de porco à Alentajana – gana populiarus Portugalijos patiekalas, gaminamas iš kiaulienos mėsos, prieš tai marinuotos vyne. Pagal šį receptą iškepta kiauliena pagardinama moliuskais. Na o cozido à Portuguesa – ,,margas“ troškinukas iš jautienos, dešrelių, bulvių, daržovių ir ryžių.

Carne de porco à Alentajana 652
Carne de porco à Alentajana

Sriubos Portugalijoje labai populiarios ir valgomos per vakarienę, kuri čia prasideda apie 20 val. Žinoma, visada populiaresnės būna sezoninės sriubos, tačiau bet kuriuo sezonu rasite ir portugališkosios caldo verde, kurios pagrindą sudaro trintos bulvės, šviežias kopūstas, alyvų aliejus ir gabalėliai dešros. Visuose regionuose taip pat rasite ir skanią duonos sriubą (port., açordas).

Daug portugališkų desertų yra gaminami iš kiaušinių ir gardinami cinamonu arba vanile. Taip pat čia labai populiarus ryžių pudingas (port., arroz doce) su cinamonu ir citrina. Šiaurinė šalies dalis gamina kur kas saldesnius gardėsius, o šiaurinės dalies desertams įtaką daro figų ir migdolų derlius.

arroz doce 652
Ryžių pudingas – Portugalijoje populiarus desertas.

Žinoma, Portugalijoje turite atrasti portveiną ir madeiros vyną iš Madeiro salos.

Na o jei kolkas nesiruošiate keliauti svetur, skaniuosius Europos meniu perliukus galite pasigaminti ir namuose. Kai kuriuos minėtus tradicinius šalių patiekalus rasite knygoje „Gurmaniški pietūs kitaip… Europos meniu perlai“. Pasikvieskite Europą į savo virtuvę!

HDLIFE | info@hdlife.lt

MES NORIME DALINTIS SPALVOMIS...