SGF_0347

Šį kartą kviečiu pasigaminti ,,labai itališkus“ makaronus.

Ne paslaptis, jog įvairiausių formų „miltinukai“ Italijoje išsikovojo nacionalinio patiekalo vardą. Kiekvieno italo virtuvėje visuomet rasite pakelį makaronų, alyvuogių aliejaus ir gabalėlį parmezano. Šių trijų komponentų pakanka paprasčiausiam, gardžiam makaronų patiekalui pagaminti. Tiesa, nepaminėjau pomidorų – juk jie garbingai stoviniuoja ant antrosios populiarumo pakopos. Pomidorai auginami visuose Italijos regionuose ir įvairiausiais pavidalais (švieži, džiovinti, mirkyti aliejuje, kepti ir t.t.) naudojami gaminant kone visus patiekalus. Pomidorų  nerasite gal tik itališkuose desertuose!

Mes gaminsime makaronus su kelių rūšių pomidorais ir pagardinsime patiekalą krevetėmis (jų dėti nebūtina). Šis patiekalas puikiai tiks šeimos vakarienei šiokiadieniais ar užklupus nelauktiems svečiams.

SGF_0328

Reikės (3 – 4 porcijoms):

4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 svogūno (apie 150 g)
2 skiltelių česnako
50 g saulėje džiovintų pomidorų (galite naudoti ir konservuotus aliejuje)
2-3 šaukštelių koncentruotos pomidorų tyrės
2 šviežių pomidorų (jei didelis, užteks ir 1)
7 g šviežio čili pipiro
1 šaukštelio Provanso žolelių
200 g šviežių krevečių uodegėlių
Žiupsnio maltų juodųjų pipirų
Druskos pagal skonį
Apie 400 g kietagrūdžių makaronų
Kelių lapelių šviežio baziliko
Tarkuoto parmezano sūrio pagardinimui

SGF_0361 652

Gaminimas

Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską lėtai apkepkite alyvuogių aliejuje. Kepkite ant silpnos ugnies – procesas užtruks ilgiau, bet taip pasigaminsite aromatingo aliejaus, kurį panaudosite tolimesnei patiekalo gamybai.

Į keptuvę sudėkite supjaustytą šviežią pomidorą, susmulkintą čili pipirą ir koncentruotą pomidorų tyrę. Kelias minutes patroškinkite, kad pomidoras suminkštėtų. Po to viską sutrinkite elektrine trintuve ir atidėkite į šalį.

Nuvalykite krevečių uodegėles ir sumaišykite jas su Provanso žolelėmis. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir suberkite krevečių uodegėles. Kepti reikia labai trumpai, vos 30-60 s kiekvieną uodegėlės pusę. Uodegėlėms apkepus į keptuvę supilkite paruoštą pomidorų tyrę ir pagardinkite žiupsniu maltų juodųjų pipirų. Viską gerai sumaišykite. Pagal skonį įberkite druskos. Krevetės su padažu paruoštos!

Gilesniame puode užvirkite vandenį, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir jį pasūdykite. Vandeniui užvirus sudėkite makaronus ir virkite juos 1 minute trumpiau nei nurodyta ant pakuotės.

Išvirtus makaronus pagardinkite krevetėmis su padažu, parmezano sūrio drožlėmis bei šviežio baziliko lapeliais.

Skanaus!