shutterstock_110093300 652

Nors virtuvės šefo profesija yra universali ir vienoda skirtingose šalyse, tačiau dirbant jachtoje reikia pademonstruoti ypatingas šefo savybes ir gebėjimus.

Šefo komanda. Jachtoje jos nėra.

Restorano šefas turi pagalbininkus, kurių kiekvienas dirba savo darbą: vienas tikrina jau pagamintus patiekalus, kitas atsakingas už padažus, trečias už šaltuosius patiekalus ir užkandžius, dar vienas skuta daržoves ir pan. Jachtoje, kurios įgulą sudaro iki 14 narių, šefas yra tik vienas (du šefai dirba, kai įgula yra didesnė), todėl dirba visus darbus, kartais net indus pats plauna.  Nieko nestebina ir kai patiekalus svečiams patiekia pats jų autorius. Šefas maistą gamina ne tik jachtos svečiams, bet ir visai įgulai (mažiausiai tris patiekalus kiekvieną dieną, 7 dienas per savaitę).

Smulkmeniškas planavimas

Pretendentas tapti jachtos šefu turi atlikti vieną iš užduočių sukurti ir suplanuoti meniu tam tikram laikotarpiui (mažiausiai po tris patiekalus kiekvienai dienai). Juk realiame gyvenime jachtos šefas iš anksto planuoja kiekvienos kelionės dienos pusryčius, pietus ir vakarienę, nes pristigęs kokio svarbaus produkto neturės galimybės nubėgti į artimiausią parduotuvę ir jį įsigyti. Teks laukti artimiausio prisišvartavimo uoste.

shutterstock_84543808 652

Meniu: norai ir pageidavimai

Prieš sudarydamas meniu jachtos šefas privalo išsiaiškinti savo svečių ir įgulos maisto pomėgius,  konkrečius reikalavimus. Daugelis žmonių laikosi skirtingų mitybos taisyklių, atsisako kai kurių produktų, kitiems yra alergiški. Tik tai žinodamas jis sukuria meniu, kurį vėliau (bet dar prieš kelionę) būsimieji jachtos svečiai ir įgyla turi patvirtinti.

Kulinarinė kūryba.

Restorano šefo sudarytas meniu paprastai ilgą laiką būna toks pats, nebent keičiasi vienas kitas sezoninis patiekalas. Jachtoje gi, be bendrų reikalavimų (gražus patiekalų vaizdas, produktų kokybė, geras skonis), pageidaujama, jog kelionės metu patiekalai kaip įmanoma dažniau keistųsi. Idealu, jei jie (ypač karštieji) apskritai nesikartotų.

Interiors and details onboard Silver Spray, Nordhavn '63.

Gebėjimas prisitaikyti

Kalbant apie jachtos šefą, būtina paminėti jo gebėjimą adaptuotis ir prisitaikyti prie ne itin patogių darbo sąlygų. Jachtos virtuvė paprastai būna nedidesnė nei namų (jau nėr ką lyginti su restorano virtuve), įmantrių ledų aparatų, kitos, papildomos techninės įrangos ar įvairiausių maisto ruošimo įrankių joje taip pat nėra, o šaldymo kamera dažnai reikia dalintis su jachtos stiuardesėmis, kurios ten saugo ledukus gėrimams.

Humoro jausmas būtinas

Taikus būdas, profesionalumas ir humoro jausmas jachtos šefui yra būtini. Juk jachtoje įgulos nariai visą laiką būna drauge, tvarko ir sprendžia bendrus klausimus, o kilus konfliktui, žino, kad niekur nedings neturės galimybės uždaryti duris ir nuo visų atsiriboti.

Dar daugiau reikalavimų

Jachtos kerta daugelio skirtingų valstybių sienas, kur galioja skirtingi įstatymai, tvarka. Net šiukšlių tvarkymas nuo jų priklauso: kai kurios šalys šiukšles griežtai rūšiuoja, todėl šefas tuo turi pasirūpinti iš anksto.

Jachtos šefo darbo privalumai

Jachtos šefo darbas – sunkus ir atsakingas, tačiau, jei žmogus mėgsta keliones ir jam patinka gaminti,  ši profesija kone ideali. Atsiveria plačiausios galimybės keliauti po visą pasaulį, ragauti egzotišką maistą, pažinti įdomius žmones ir uždirbti nuo 2500 – 8000 JAV dolerių per mėnesį.