SGF_5940

Duona nuo seniausių laikų buvo pagrindinis maisto produktas. Tačiau skirtingos tautos derindavo su ja vis kitokius priedus. Šįkart norime pasidalinti senu, iš Prancūzijos kilusiu, receptu – įdarytos duonos sumuštiniu. Toks duonos sumuštinis ne tik labai sotus, bet ir labai originalus patiekalas. Jam paruošti nereikia jokių įmantrių ingredientų. Žinoma, prancūziški patiekalai visuomet sunkiai apsieina be česnako ir klasikinių dižono garstyčių.

Reikės:
500-600 g apvalios prancūziškos duonos
600 g šviežių pievagrybių
1 didelio svogūno
4 skiltelių česnako
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 šaukštelių Dijon garstyčių
250 g jūsų mėgstamo pašteto
Apie 350 g vištienos filė
1-2 šaukštelių druskos
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

shutterstock_114427852

Gaminimas

Vištienos filė supjaustykite plonais ir plačiais gabalėliais. Šiek tiek paplakite virtuviniu plaktuku. Pasūdykite, užberkite šiek tiek pipirų ir uždėkite trinto česnako, kad mėsa trumpai pasimarinuotų, kol kepsite grybus.

Nuplaukite pievagrybius ir smulkiai juos supjaustykite. Svogūnus taip pat. Plačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant mažos ugnies pakepinkite smulkintą česnaką. Po kelių minučių sudėkite svogūnus ir padidinkite kaitrą. Kai svogūnai suminkštės, suberkite grybus ir gerai sumaišykite. Kepkite kol iš grybų visai išgaruos vanduo ir jie iškeps. Įberkite 1/2 šaukštelio druskos ir gerai išmaišykite. Pabaigoje grybus šiek tiek pamalkite elektrine trintuve, kad dalis grybų virstų koše. Grybų masę sumaišykite ir atidėkite laikinai į šalį.

Keptuvėje gerai įkaitinkite likusį aliejų ir neilgai paskrudinkite kiekvieną vištienos gabalėlio pusę. Tokiu būdu mėsa liks sultinga. Keptą mėsą atidėkite į šalį.

Dideliu aštriu peiliu vertikaliai atpjaukite duonos viršutinę dalį – daugmaž ¼ dalį nuo viršaus. Atsargiai išskaptuokite duonos minkštimą ir visą vidų tolygiai ištepkite Dijon garstyčiomis.

Ant dugno iš pusę paruoštų grybų sutepkite pirmąjį sluoksnį. Po to tolygiai išdėliokite keptą vištieną – tai bus   antrasis sluoksnis. Trečiasis bus pašteto sluoksnis, o viršuje – vėl grybai. Niekur nepalikite plyšių.

Ant viršaus lygiai uždėkite nupjautą duonos viršų ir visą įdarytą duonos kepalą gerai įvyniokite į maistinę plėvelę. Įdarytą duoną kelioms valandoms padėkite šaltai, prislėkite ją kokiu nors sunkiu daiktu, kad visi sluoksniai susispaustų.

Vėliau tiesiog pjaukite storom riekėm ir mėgaukitės unikaliu patiekalu. Skanaus!