5317 652

Visi makaronų patiekalai mažiau ar daugiau yra panašūs vieni į kitus. Keičiasi jie tik dėl  padažų ir kitų ingredientų. Todėl ir mes sukome-pasukome galvą ir sukūrėme, kaip kitaip „įvilkti“ ilguosius spagečius. Mūsų sprendimas gali nustebinti, bet šį receptą tikrai verta išmėginti. 

Padažą gaminsime iš… dažniausiai į šiukšlių dėžę keliaujančių krevečių lukštų. Netikite, kad lukštai yra tikras skanėstas? Tuomet skaitykite toliau, pasiduokite nedidelei kulinarinei avantiūrai ir atraskite kitokią pastą.

Reikės (5-6 asmenims):
700 g šviežių krevečių su galvom, nevirtų. Svarbu: naudokite tik šviežias krevetes, nes ilgiau pagulėjusios parduotuvėje ant ledo, jos praranda savo aromatą.
90 g sviesto
4 skiltelių česnako
Žiupsnio maltų čili pipirų (aitrių)
1 saujos šviežių petražolių (reikės tik lapelių)
3 šaukštų šviežių citrinos sulčių
500 g makaronų (geriausiai kietagrūdžių)
200 ml grietinėlės (30-35%)
Papildomai galite naudoti šviežio baziliko lapelius

shutterstock_89106766

Padažui reikės:
Krevečių lukštų ir galvų (liks išvalius krevetes)
500 ml vandens
Likusių petražolių stiebelių
1 šaukšto koncentruotos pomidorų pastos
1 svogūno
4 skiltelių česnako
1 lauro lapo
½ šaukštelio druskos
Žiupsnio aštrių čili pipirų
½ citrinos sulčių
1 saujos šviežių petražolių lapelių

Taip pat reikės 10-12 ilgesnių medinių iešmelių

Gaminimas

70 g sviesto palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

Nuvalykite krevečių lukštus, galvas ir atidėkite į šalį. Išilgai prapjaukite nuvalytas krevečių uodegėles (išorėje) ir išvalykite vidurių gyslelę (žiūrėkite nuotrauką).

Nuvalytas uodegėles atskirame inde sumaišykite su trintais česnakais, suminkštėjusiu sviestu, žiupsniu čili pipirų, smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais bei citrinos sultimis (3 šaukštais). Gerai viską sumaišykite ir palikite kelioms valandoms vėsioje vietoje marinuotis.

Kol krevetės marinuojasi, paruoškite padažą. Gilesniame puode išlydykite likusį sviestą (20 g) ir supilkite likusius krevečių lukštus. Nuolat maišydami, pakaitinkite jas ir įpilkite 500 ml vandens. Po to į puodą sudėkite petražolių stiebelius, pomidorų pastą, supjaustytą svogūną, česnako skilteles, lauro lapą ir druską. Viską sumaišykite ir pavirkite ant vidutinės kaitros apie 15 min. Pabaigoje masę paspaudinėkite kočėlu (arba kitu įrankiu).

Paruoštą sultinį nukoškite ir supilkite atgal į puodą. Įpilkite į jį 200 ml grietinėlės, sumaišykite ir kaitinkite toliau ant mažos ugnies. Stebėkite verdanti padažą, kad jis netikėtai neišbėgtų (kaskart pamaišykite). Virkite, kol sutirštės – turi išgaruoti maždaug 1/3 dalis viso padažo.

Pabaigoje padažą pagardinkite maltais čili pipirais ir citrinų sultimis. Sumaišykite ir nuimkite nuo viryklės. Dar galite įberti šiek tiek druskos (pagal skonį) – padažas turi būti sūrokas.

Kitame puode, šiek tiek pasūdytame vandenyje, išvirkite 500 g makaronų. Išvirusius makaronus nukoškite ir, užpylę ant jų padažą, užbėrę smulkiai supjaustytas petražoles, gerai viską sumaišykite ir palikite šiek tiek pastovėti šiltai.

5310 652

Suverkite krevetes ant medinių iešmelių. Smarkiai įkaitinkite keptuvę (rekomenduoju naudoti ketaus grill keptuvę. Jei neturite, puikiai tiks ir paprasta). Įdėkite krevečių iešmelius į įkaitintą keptuvę ir kepkite po 1-1,5 min. kiekvieną iešmelio pusę.

Išdėliokite makaronus su padažu į lėkštes, uždėkite krevečių iešmelius, pagardinkite baziliko lapeliais ir patiekite ant stalo.

Tikrai nustebinsite save ir savo svečius. Skanaus!