22. Paruostas desertas 652
Ar turite kokį nors jum svarbų arba ypač mėgiamą ir malonų valgymo įprotį? O gal net ir tikrą  ritualą?  Pavyzdžiui, man vienas iš didžiausių malonumų yra kava, o ypač, sodraus ir turtingo kreminio skonio espresso puodelis po sočių pietų. Šis gurkšnis yra nepamainomas ir neišvengiamas, norint įveikti atakuojantį popietinį snaudulį, kad būtų galima ir toliau žvaliai kibti į darbus.
Kalbant apie espresso, norėčiau pridurti įdomų faktą, jog šis ritualas, Italijoje yra taip giliai ir stipriai įsigyvenęs jų kultūroje, jog popiet paprašius barmeno kavos, visiem bus savaime aišku, jog kalba eina būtent apie mažąjį gurkšnį espresiuko.
Kad jau taip skaniai čia pradėjom šnekėtis paie kavą, tai reikėtų ką nors skanaus su ja ir nuveikti. Šiam kartui pasirinksiu lengvą, greitai bei nesudėtingai paruošiamą, bet labai gražiai atrodantį desertuką!
Beje, jei laukiate rytoj svečių, desertą galite pasiruošti ir iš vakaro. Svarbu jį laikyti šaldytuve ir svečius vaišinti bei patys mėgautis juo galėsite kad ir keletą dienų.
shutterstock_46002040

4-ioms porcijoms reikės:
150 – 200g trupininių sausainių
70 g sviesto
300 – 400 ml šviežių arba šaldytų aviečių
250 g maskarponės sūrio
100 ml cukraus pudros
2 šaukštelių konjako. Jei neturite, galite naudoti brendį.
1 arbatinio šaukštelio želatinos
100 ml espresso arba labai stiprios juodos kavos
200ml 36 proc. riebumo plakamosios grietinėlės
shutterstock_105455471

Gaminimas:
Pradžiai pašildykite sviestą, kol jis visai ištirps. Tada sutrinkite sausainius, ir į juos supylę ištirpintą sviesą, gerai išmaišykite. Masę atidėkite į šalį.
Išvirkite espresso, arba keliskart stipresnės, nei įprastai juodos kavos. Leiskite jai ataušti.
shutterstock_97429475

Kol aušta kava pasidarykite kremą. Sumaišykite maskarponės sūrį su cukraus pudra ir konjaku ar kitu jūsų turimu brendžiu.
1. Ingr - sausainiai

Į ataušusią kavą įdėkita šaukštelį želatinos ir leiskite penkiom minutė jai pabrinkti. Tada ištirpinkite ją karšto vandens vonelėje. Pravėsus ištirpintai želatinai, įmaišykite ją į paruoštą kremą.
Iki standumo išplakite grietinėlę ir ją sudėję į kremą dar kartą viską išmaišykite.
Paruoškite indus (taures ar stiklines) į kuriuos dėsite desertą. Sluoksniuoti pradėti reikėtų nuo kremo sluoksnio, tada dėkite uogas (jei naudojate šaldytas uogas, be abejonės, pradžiai jas atšildykite ir nusausinkite nuo ištirpusio skysčio). Ant uogų dėkite sausianių trupinius ir dar kartą nuo kremo pakartokite visus sluoksnius. Jei lieka kremo, galite deserto viršų juo pašlakstyti ir papuošti keletu uogų ar mėtos lapeliais.
Tokius paruoštus desertukus iki valgymo reikėtų bent porą valandų palaikyti šaldytuve. O šiaip šaldytuve juos (uždengus jų viršų maistine plėvele) galite išlaikyti iki dviejų dienų. Bet mum dažniausiai jie tiek neišsilaiko, nes būna labai atsakingai suvartojami jau per pirmą dieną nuo pagaminimo!