shutterstock_652
Geri patiekalai visuomet yra su malonumu suvalgomi. Tačiau, kai patiekalas turi labai seną istoriją, kuri siejasi net su romėnų dievybėmis, tarytum įgauna visai kitų prieskonių ir lyg palieka ilgesnį poskonį. Kalbu apie Dianos steiką (angl., Steak Diane), kurio pavadinimas buvo sugalvotas romėnų medžioklės deivės Dianos garbei.

Pasak legendos, Diana (lot., dangiškas) buvo miško sergėtoja (ypač ąžuolų giraičių), turėjo stiprų ryšį su miško gyvūnais ir net galėjo su jais kalbėtis. Sakoma, jog Diana taip pat globojo moteris ir naujos gyvybės atėjimą į pasaulį, nors pati buvo viena iš deivių trijulės (Diana, Minerva ir Vesta), kurios buvo prisiekusios niekada netekėti.
VI a. pr. Kr. deivei Dianai Romoje buvo pastatyta šventykla. Pastatui buvo pasirinkta Aventino kalva. Šventykla buvo nieko neišsiskirianti iš kitų tuomet statytų Romos šventyklų, o palaipsniui net tapo ir prieglobsčiu pabėgėliams vergams.

front-of-restaurant[1]
Prabėgus daugeliui amžių, šiandien pasaulio sostinės Romos veidas yra smarkiai pasikeitęs. Nors ant Aventino kalvos jau seniai nebėra medžioklės deivės šventyklos, tačiau kiekvienas miesto kampelis mena kažkurią šiam miestui svarbią epochą. Toje vietoje, kur buvo Dianos namai, šiandien yra Dianos Šventyklos gatvė (it., Via del Tempio di Diana). Joje yra įsikūręs autentiškas itališkas restoranas, pavadintas „Apulėjaus“ (it., Apuleius) vardu. Jis savo svečiams suteikia išskirtinę progą savo vestibiulyje apžiūrėti iki mūsų dienų išlikusią Dianos Šventyklos sienos dalį. Restorano interjero atmosfera primena senųjų Romos laikų pastatų stilių su paliktomis senomis ir originaliomis sienomis bei kolonomis, statytomis prieš 2000 metų.

652Paradoksalu ir tuo pačiu džiugu, kad po daugiau nei 2000 metų ši dievaitė gyvuoja tarp mūsų. Gražu yra tikėti, jog Dianos užuovėja šiandien yra tapęs šis jaukus jos atminimą saugantis Romos restoranėlis.