13427743

Nors kroketai atsirado ir išpopuliarėjo Prancūzijoje, tačiau šiandien jie gali būti drąsiai vadinami olandų nacionaliniu patiekalu. Kroketai labai įtiko olandų skoniui ir po II Pasaulinio karo juos imta pradėti pardavinėti masiškai. Olandai suskaičiavo, kad net 75 proc. tautiečių kasmet nors kelis kartus mėgaujasi kroketais. Čia net greito maisto restoranuose McDonald‘s yra pardavinėjami tik olandams sukurti McKroket (tarp dviejų bandelių vietoj mėsos ar vištienos yra įdėtas didelis apvalus sūrio kroketas).

13427707

Pats žodis kroketas yra prancūziškos kilmės (pranc., croquer – traškėti). Jau pačioje XIX a. pradžioje jie buvo patogus būdas iš likusių produktų (nuo pietų ruošimo) pagaminti skaniai traškių „rutuliukų“. Paparastai likusi mėsa, sūris ar daržovės būdavo pavoliojami džiūvėsiuose ir apkepami aliejuje. Pirmoji kroketų forma buvo cilindrinė, tačiau šiandien jie formuojami ir į rutuliukus, ir blyno formos.
Kroketai gali būti gaminami iš plačios įvairovės produktų: skirtingų mėsos ar paukštienos faršų, įvairių sūrių, daržovių (bulvių, baklažanų, cukinijų, morkų ir pan.). Dažnai jie kepami pirštelio formos ir valgomi merkiant juos į įvairius padažus. Tai puikus užkandžio variantas. Kroketai gali būti kaip garnyras, tačiau jei sotesni iš mėsos – tiks ir rimčiau pasistiprinti.
Šie traškūs rutuliukai taip pat populiarūs pačioje Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, Vengrijoje, net Japonijoje (šiek tiek pakoreguoti ir pritaikyti šalies nacionalinei virtuvei).

Bulviniams kroketams (labiausiai tiks kaip garnyras) reikės:

1 kg bulvių
Kvietinių miltų arba džiūvėsėlių pavoliojimui
150 g parmezano sūrio
1 saujos smulkintų petražolių
2 šaukštų rūkytos paprikos miltelių
1 šaukštelio sausų česnako miltelių (jei mėgstate stipresnį česnako skonį galite naudoti keletą šviežiai spaustų  česnako skiltelių)
Šiek tiek pieno
Druskos, pipirų
Saulėgrąžų aliejaus kepimui

13427733

Neluptas bulves iškepkite orkaitėje (apie 40 min 220 laipsnių orkaitėje). Taip bulvės bus žymiai aromatingesnės.

Praaušusias bulves nulupkite ir gerai sutrinkite į košę. Į jas sudėkite smulkiai tarkuotą parmezano sūrį, suberkite paprikos miltelius, smulkintą česnaką bei šiek tiek pipirų. Viską labai gerai ir tolygiai išmaišykite (kad sūris visur vienodai pasiskirstytų). Tuomet pagal save atitaikykite druskos kiekį. Turėkite omenyje, kad vėliau išsilydęs sūris kroketams priduos šiek tiek savo sūrumo.

Iš gautos masės formuokite apvalius kroketukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose (galite ir miltuose) ir dėkite į įkaitintą aliejų.

Labai svarbus stebėti, kad per kepimo laiką aliejus neperkaistų, nes tuomet kroketai pradės svilti dar nespėję pilnai iškepti iki vidaus.

Štai taip viskas paprasta!