13303159 652
Brazilija yra kultūriškai marga ir žmonių karštu temperamentu garsėjanti šalis. Jie labai didžiuojasi visuomet daug dėmesio sulaukiančia daugiaspalvio karnavalo švente. Tačiau ne tik margi kostiumai garsina šią šalį – Brazilija yra kavos gamintoja lyderė. Dėka labai derlingų žemių Brazilija pasauliui gali pasiūlyti daug ir kokybiškos kavos.
XIX a pradžioje smarkiai išaugo Amerikos ir Europos kavos poreikis. Todėl, iki tol Brazilijoje beveik vietiniam vartojimui auginama kava, buvo pradėta aktyviai eksportuoti. Per kelis dešimtmečius eksportuojamų pupelių skaičius išaugo tiek, jog sudarė beveik pusę Brazilijos eksportuojamų prekių. XX a pradžioje Brazilija buvo didžiausia kavos eksportuotoja, užėmusi didžiąją šios rinkos dalį.

shutterstock_134810549 652
Kava XIX a tapo neabejotina vizitine Brazilijos kortele. O Frank Sinatra norėdamas pabrėžti tikra „kavos karštine“ tapusią kavos svarbą šalyje, 5 deš. įrašė dainą apie kavą (angl. The Coffee Song). Joje jis švelniai įgelia dėl liguisto šalies kavos pamišimo.
Tačiau nepaisant lengvos satyros, daina yra gana nuotaikinga ir labai tinkama fonui besisukant virtuvėje.  Su ta nuotaika noriu pasidalinti labai brazilišku troškinuku, kuris ir bus gardinamas kava. Tiesiogiai kavos skonio patiekale nejausite, tačiau po savęs jis paliks labai įdomų poskonį – lyg vos juntamo kartumo natelę, ar užuominą į dūmo skonį. Manau, kiekvienas ragaudamas šią jautieną, tikrai atras bent po vieną paralelę apibūdinti savo potyriams. Beje, kofeino dozė taip pat veikia lengvai tonizuojamai.
Tad drąsiai žaiskite spalvomis, nebijokite eksperimentuoti, įsileiskite braziliškai gyvo ritmo į virtuvę ir savo kasdienybę!

13303133
Didesnei 5-6 žmonių kompanijai sočiai pavalgyti reikės:
1,5 kg jautienos
2 svogūnų
8 česnako skiltelių
1 žaliosios paprikos
1 geltonosios paprikos
3 morkų
2 saliero stiebų
Žiupsnio smulkintos raudonos aitriosios paprikos
200 ml baltojo sauso vyno
200 ml jautienos sultinio
300 ml espresso ar stiprios juodos kavos
2 šaukštų rudojo cukraus
2-3 šaukstų miltų
3-4 lauro lapų
Dviejų žiupsnių džiovinto raudonėlio
Dviejų žiupsnių nemaltų piprų
Druskos
Basmati ryžių (vienam asmeniui maždaug dvi saujos)
50 g sviesto
100 ml alyvuogių aliejaus
Maltos kavos patiekalo pagardinimui (pabarstymui reikės kelių gerų žiupsnių)

Gaminimas:
Supjaustykite mėsą gabaliukais. Puode ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir įkaitintame puode apkepkite mėsą. Apkepinę mėsą išimkite iš puodo ir atidėkite ją šiltai.

13303140
Į tą patį puodą sudėkite supjaustytus svogūnus,  nuluptas česnakų skilteles, supjaustytas paprikas,  morkas bei salierus. Įdėkite žiupsnį aitriųjų paprikų ir visas daržoves kelias minutes patroškinkite.

Į puodą su daržovėmis sudėkite mėsą, supilkite vyną, sultinį ir espresso arba labai stiprios juodos kavos. Taip pat suberkite rudąjį cukrų, miltus, lauro lapus, džiovintą raudonėlį, juoduosius pipirus. Pasūdykite.

Mišiniui užvirus, viską troškinkite ant silpnos ugnies apie valandą, kol mėsa suminkštės ir padažas sutirštės.

Mėsai pradėjus troškintis, galite pasiruošti ryžius. Pamerkite reikiamą kiekį ryžių vėsiame vandenyje ir kokias 15min juos pamirkykite. Paskui keliskart gerai praplaukite juos ir į puodą įpylę šalto vandens (santykis maždaug 2:1, nors po teisybei, vandens įpilu šiek tiek daugiau, nes visda geriau jo likutį nupilti, nei kad pritrūktų ryžiams dar iki galo nesuminkštėjus). Užvirus vandeniui, leiskite jiems toliau virti ant silpnos ugnies. Kaip ir makaronai, taip ir ryžiai, man visada skaniausi kietesni, maždaug 1min nedavirę.

Skanaus!